єОселя: жителі Одеської, Львівської та Рівненської областей взяли минулого тижня 33 іпотеки

07 Грудня 2023, 15:44
єОселя: жителі Одеської, Львівської та Рівненської областей взяли минулого тижня 33 іпотеки 425
єОселя: жителі Одеської, Львівської та Рівненської областей взяли минулого тижня 33 іпотеки

Майже 5 500 українських родин взяли кредити на придбання житла за програмою єОселя на загальну суму понад 8 мільярдів гривень.

Про це повідомила заступниця міністерки економіки України Надія Бігун.

Майже 5,5 тисячі родин змогли придбати за підтримки держави нову квартиру. 65% іпотечних кредитів отримали військовослужбовці та силовики, 12% – педагоги та науковці, 9% – медики. Представники цих професій можуть взяти кредит за пільговою ставкою у 3%.

Ще 14% кредитів на придбання житла видали українцям на умовах масової іпотеки – під 7%. Найбільше квартир придбали в Київській області та у столиці, втім також активно купують житло за іпотечною програмою в Рівненській, Вінницькій, Волинській, Львівській областях, окрім того, можливістю придбати нову квартиру користуються і мешканці Харківської, Миколаївської, Запорізької областей. 

Зокрема, минулого тижня українці отримали за програмою єОселя 206 кредитів на 308 мільйонів гривень, серед яких:

  • кредити під 3% отримали 104 військовослужбовці та силовики, 18 педагогів, 17 медиків та 5 науковців;
  • кредити під 7% отримали 53 українці без власного житла, 7 ВПО, 2 ветерани.

Найчастіше кредити брали для придбання житла на вторинному ринку (162 кредитів) та у забудовника (39). Також п’ятеро українців взяли кредити на купівлю квартир, що будуються.

Найбільше іпотечних кредитів взяли мешканці:

  • Київської області - 67;
  • міста Києва – 36;
  • Одеської області – 12;
  • Львівської області – 11;
  • Рівненської та Дніпропетровської областей – по 10.

Нагадаємо, що скористатись програмою доступного кредитування сьогодні можуть як представники окремих професій, так і громадяни, які не мають у власності житла або хочуть покращити його умови. Для військовослужбовців ЗСУ за контрактом, вчителів, медиків та науковців пільгова ставка складає 3% річних. Для інших  категорій – учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян – ставка іпотеки становить 7%.

Програма єОселя почала свою роботу в жовтні 2022 року. Реалізовують програму Мінекономіки спільно з Мінцифрою та ПрАТ «Укрфінжитло». Банками-партнерами єОселі є Ощадбанк, ПриватБанк, Укргазбанк, Глобус банк, Sky Bank, Укрексімбанк та Sense Bank.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024