єРобота: на Львівщині висадили найбільшу площу лохини серед усіх регіонів України

08 Грудня 2023, 16:13
єРобота: на Львівщині висадили найбільшу площу лохини серед усіх регіонів України 6386
єРобота: на Львівщині висадили найбільшу площу лохини серед усіх регіонів України

З початку дії програми «єРобота» «Свій сад» на Львівщині заклали понад 73 гектари насаджень лохини. Це є найбільшою площею нових насаджень цієї ягоди серед усіх регіонів України в межах зазначеної програми підтримки.

Про це інформує Департамент агропромислового розвитку Львівської ОВА.

Окрім лохини, львівські аграрії активно висаджують нові сади фундука та волоського горіха. Під цими культурами в рамках «єРобота» за останні півтора року в регіоні залучили понад 100 гектарів.

Суниця садова залишається на третьому місці,  грантові кошти дозволили збільшити площі під цією ягодою на 20 гектарів. Також висадили 10 гектарів малини та 10 гектарів яблучного саду.

«Місцеві аграрії віддають перевагу певним культурам з огляду на особливості клімату регіону та ринкової кон’юнктури. Акцент на лохині та горіхах обумовлений тим, що ця продукція є експортно орієнтованою, а ми є прикордонним регіоном з ЄС – одним з найбільших світових ринків збуту.

Окрім того, місцевий клімат дозволяє вирощувати лохину і горіхи в промислових масштабах із задовільною собівартістю. У той самий час наш клімат поки що не дуже підходить для кісточкових, деякі яблука також важко отримати із задовільною врожайністю та забарвленням», – розповідає Тетяна Гетьман, директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА.

Нагадаємо, програма «єРобота» почала діяти в липні 2022 року. За цей час 13 підприємств Львівської області отримали гранти на сади на суму майже 60 мільйонів гривень. За ці кошти висадять 217 гектарів нових плодових насаджень.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024