Результати оренди держмайна: які компанії найбільше платять державі та за що саме

14 Грудня 2023, 13:12
Результати оренди держмайна: які компанії найбільше платять державі та за що саме 365
Результати оренди держмайна: які компанії найбільше платять державі та за що саме

Цьогоріч Фонд державного майна України (ФДМУ) вже залучив до бюджету за договорами оренди понад 702 мільйони гривень.

Найбільший внесок у цю суму зробила Одеська область завдяки оренді портової інфраструктури (приблизно 249 мільйонів гривень). За нею – центр нашої країни Київ (понад 99 мільйонів гривень) та традиційно промислова Дніпропетровська область (понад 63 мільйони гривень). Про це інформує пресслужба Фонду держмайна.

Нині держава має орієнтовно 14,3 тисячі чинних договорів. Лише за перше півріччя 2023 року ФДМУ уклав 760 нових угод про оренду активів. Станом на грудень ця кількість майже подвоїлася і перевищила 1,5 тисячі нових орендних договорів.

Читайте також: Завдяки оренді портової інфраструктури на Одещині до держбюджету залучили майже 250 мільйонів гривень

Лідери оренди за площею

Фонд держмайна надає в оренду найрізноманітніші варіанти активів – від кількох квадратних метрів до тисяч «квадратів».

Наймасштабнішим орендарем є Дочірнє підприємство «Контейнерний термінал Одеса» компанії «Ейч Ейч Ел Ел Інтернешнл ГмбХ». Він має три чинні договори сумарно щодо 194 тисячі метрів квадратних із РВ ФДМУ по Одеській та Миколаївській областях. Всі угоди стосуються майна в Одеському морському торговельному порту – це склади, майданчики з навісами, рампи тощо.

Також потужним орендрем є ТОВ «БРУКЛІН-КИЇВ»: 19 угод щодо 187 тисячі метрів квадратних в тому ж Одеському порту. 

Наступне за кількістю орендних площ – ТОВ «ТРАНСГРЕЙНТЕРМІНАЛ», яке має два договори щодо майже 87 тисяч метрів квадратних. Мова про майно (склади, майданчики) в морському торговельному порту, але вже в місті Чорноморськ.

Загалом більшість договорів оренди щодо таких масштабних площ (50+ тисяч метрів квадратних) укладали різні компанії із РВ ФДМУ по Одеській та Миколаївській областях. Стосувалися вони майна саме цих двох згаданих портів, які були і наразі є найпотужнішими логістичними хабами нашої держави.

Хто платить за державну оренду найбільше

Найбільший дохід державі від її активів приносить договір оренди щодо Черкаської ТЕЦ. Його орендар – ПрАТ «ЧЕРКАСЬКЕ ХІМВОЛОКНО». Сума угоди підприємства та РВ ФДМУ по Київській, Черкаській та Чернігівській областях – 3,74 мільйона гривень щомісячно.

Далі в ТОПі – Комунальне підприємство «КРИВБАСВОДОКАНАЛ», яке орендує різноманітні державні активи в Кривому Розі на 2,5 мільйона гривень за місяць. Угода укладена із РВ ФДМУ по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях.

Замикає трійку лідерів ТОВ «АГРО-РЕНІ», що орендує 13,6 тисячі метрів квадратних нерухомості за майже 2,3 мільйона гривень щомісячно.

Також серед підприємств, які платять державі понад мільйона гривень кожного місяця за договорами оренди, згадані вище ТОВ «БРУКЛІН-КИЇВ» та Дочірнє підприємство «Контейнерний термінал Одеса» компанії «Ейч Ейч Ел Ел Інтернешнл ГмбХ». За майно в портах вони перераховують до бюджету 1,7 мільйона гривень та 1,35 мільйона гривень відповідно.

Крім цих та інших прикладів оренди портової інфраструктури, помітний дохід до бюджету приносить договір між РВ ФДМУ по Львівській, Закарпатській та Волинській областях та ПрАТ «Львівський лікеро-горілчаний завод». Майновий комплекс компанія орендує за 1,23 мільйона гривень на місяць.

Найактивніші орендарі за кількістю договорів

Рекордсмен за кількістю підписаних із ФДМУ договорів є ПАТ «КИЇВСТАР». Компанія має майже 440 угод із Фондом на суму приблизно 900 тисяч гривень (щомісячної оплати). При цьому площа оренди не така значна, як можна було очікувати від такої кількості договорів – лише 18,7 тисячі метрів квадратних.

Річ у тому, що компанія здебільшого орендує невеликі площі: це може бути навіть кілька квадратних метрів, для розміщення свого обладнання як оператора зв'язку.

Аналогічна ситуація з наступними лідерами за кількістю угод, кожен з яких уклав їх понад сотню. А саме – ПАТ «ВФ УКРАЇНА» (бренд «Водафон», 391 договір), ПАТ КБ «Приватбанк» (256), ТОВ «Лайфсел» (237), АТ «Державний ощадний банк України» (148).

Усі вони найчастіше орендують незначні площі, щоб розмістити там, наприклад, банкомати чи термінали (у випадку з банками), або те ж телекомунікаційне обладнання. Звичайно, у їхньому портфелі є не лише такі малі об'єкти, але вони дійсно переважають.

Ще один приклад – ТОВ «ВЕНДИНГ ЛЕНД». Компанія посідає шосте місце за кількістю договорів із ФДМУ (наразі їх 95). Загальна площа оренди за цими угодами складає майже 400 метрів квадратних. Тобто в середньому один договір – це приблизно 4,2 метри квадратні площі.

Підприємство веде діяльність, пов'язану із вендинговими автоматами. Зрозуміло, що їх встановлення і не потребує більше місця. При цьому всі у виграші: компанія отримує свої кілька «квадратів», а держава – поповнення бюджету через ефективне використання кожного метра, що їй належить.

ФДМУ наразі здає в оренду понад 8 мільйонів метрів квадратних державних активів. 2023 року кількість договорів оренди помітно зросла. Це говорить про те, що держмайно цікаве для ринку, на нього є попит. І це вагомий внесок у державний бюджет, доходи з якого нині направлені в першу чергу на оборону нашої країни.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024