Луцькрада взяла в кредит 10 мільйонів євро на модернізацію системи водоочищення

28 Грудня 2023, 18:30
Луцькрада взяла в кредит 10 мільйонів євро на модернізацію системи водоочищення 501
Луцькрада взяла в кредит 10 мільйонів євро на модернізацію системи водоочищення

Луцька міська рада підписала кредитну угоду з Укрексімбанком на суму 10 мільйонів євро, які використають на реконструкцію очисних споруд, каналізаційного колектора та впровадження сучасних технологій водоочищення КП «Луцькводоканал».

Про це повідомляє Луцька міська рада.

Угоду реалізують в тому числі, за рахунок партнерської програми банку з ЄБРР (Європейський банк реконструкції та розвитку) на термін – п’ять років.

Документ підписали директор департаменту фінансів, бюджетів та аудиту Луцької міської ради Лілія Єлова та керуючий філією Укрексімбанку в Луцьку Олександр Буць.

Варто зауважити, що це найбільше внутрішнє запозичення, залучене муніципалітетами від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

«Фінансового ресурсу, який є у громад, недостатньо для того, щоб забезпечити всі потреби для відновлення і модернізації критичної інфраструктури. Рішення залучати кошти у банків та міжнародних фінансових організацій вже неодноразово підтверджувало свою ефективність. У нас є реалізовані цього року проєкти як з великими, так і з малими громадами, але це перша угода, що фінансується одночасно з ЄІБ та спільно банком і ЄБРР», – розповів Член Правління Укрексімбанку Михайло Медко, який приїхав до Луцька на підписання угоди.

За словами директор КП «Луцькводоканал» Віктора Гуменюка, реалізація цього проєкту дасть змогу покращити якість питної води для населення до європейських стандартів та зменшить забруднення басейну річки Стир.

Луцький міський голова Ігор Поліщук під час підписання кредитного договору відзначив важливість цієї угоди для нашої громади, адже залучені кошти будуть спрямовані на реалізацію важливих інфраструктурних проєктів, які допоможуть значно покращити якість надання послуг КП «Луцькводоканал».

«Ми зможемо вирішити аварійні ситуації, які загрожують нормальній подачі водопостачання та водовідведення. В першу чергу, — це ремонт аварійного колектора на вулиці Карпенка-Карого. За допомогою спеціальної техніки ми обстежили цей колектор і бачимо, що в середині відбувається руйнування арматури. Він функціонує багато десятків років, постійне навантаження транспорту, адже знаходиться під проїжджою частиною. Ремонт цього об’єкту дасть можливість уникнути техногенної катастрофи та погіршення надання послуг для десятків тисяч лучан», – розповів міський голова Ігор Поліщук.

Наступний проєкт — це завершення модернізації та встановлення сучасного обладнання для очищення води на станції водоочистки на Дубнівському водозаборі. Він обслуговує 150 тисяч жителів нашої громади. Та станція водоочистки, яка сьогодні працює, була закладена ще в радянський період та не відповідає сучасним вимогам. В 2000-х роках розпочинали проєкт з його модернізації, але згодом законсервували. Сьогодні є необхідність завершити будівництво цієї станції водоочистки і тоді громадяни зможуть отримувати максимально чисту та якісну воду.

Також кошти спрямують на дофінансування робіт з реконструкції очисних споруд. В найближчий час буде розпочато ремонтні роботи. Це питання, як екології, тому що стічні води йдуть в річку Стир, так і питання зручності мешканців. Крім того, їх реконструкція дасть можливість частково вирішити проблему неприємних запахів, які йдуть, в тому числі, і з очисних споруд.

Міський голова зауважив, що сьогодні важливо залучати кредитні кошти на реалізацію інфраструктурних проєктів. Він додав, що нині значні суми з міського бюджету спрямовуються на підтримку Збройних сил України, на вирішення інших критичних питань для нашої громади, які пов’язані з воєнним станом.

Довідково:

У червні 2023 року АТ «Укрексімбанк» та Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) підписали кредитну угоду на суму 50 мільйонів євро з метою забезпечення безперервного доступу до фінансування для підприємств та муніципалітетів, які постраждали від війни.

 

 

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024