Понад дві тисячі українців отримають мікрогранти на бізнес

29 Грудня 2023, 13:45
Понад дві тисячі українців отримають мікрогранти на бізнес 630
Понад дві тисячі українців отримають мікрогранти на бізнес

Понад дві тисячі  українців стали переможцями чергової хвилі грантової програми «Власна справа» та отримають від держави понад пів мільярда гривень на старт або розвиток бізнесу.

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Отримувачі грантів створять майже п’ять тисяч нових робочих місць.

«Переможцями чергової хвилі подачі заяв на мікрогранти  стали 2 249 українців. Вони отримають 535,6 мільйона гривень грантів на старт або розширення свого бізнесу. Від початку дії програми «Власна справа» у липні минулого року ми вже маємо загалом майже 13 тисяч переможців, які отримають від держави мікрогрантів на 3 млрд грн. Кошти вже перераховано на рахунки понад 75% грантоотримувачів,  і вони мають можливість вкласти їх у відкриття своєї справи або масштабування вже діючих підприємств. В процесі реалізації своїх бізнес-проектів ці підприємці створять понад 20 тисяч нових робочих місць», - зазначила заступник Міністра економіки України Тетяна Бережна. 

Серед отримувачів мікрогрантів двадцятої хвилі 60% жінок і 40% чоловіків. 75% з них мають вищу освіту.

Найбільше грантоотримувачів із Львівської області (277 осіб), Київської області (206 осіб), Києва (196 осіб), Івано-Франківської області (151 особа) та Вінницької області (148 осіб).

Переважна більшість грантоотримувачів планують витратити кошти мікрогранту на придбання обладнання, необхідного для ведення бізнесу. 

Найпопулярнішими сферами, в яких працюватимуть переможці двадцятої хвилі, є:

  • оптова та роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів – 734 особи;
  • тимчасове розміщування й організація харчування – 399 осіб;
  • переробна промисловість – 316 осіб;

Нагадаємо, за грантовою програмою «Власна справа» українці можуть отримати мікрогрант від 50 до 250 тисяч гривень. Кошти можна витратити на придбання або лізинг обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, оренду приміщення. Отримати мікрогрант може як діючий підприємець, так і людина без досвіду такої діяльності. Обов'язковою умовою надання коштів є створення 1-2 робочих місць залежно від суми гранту. Українці, що отримали мікрогранти у 2022 році, створили близько 8000 нових робочих місць.

Урядовий проект єРобота включає грантові програми, спрямовані на стимулювання підприємницької діяльності та створення робочих місць. Зокрема, це програми мікрогрантів на відкриття чи розвиток власного бізнесу, грантів на створення й розвиток переробних підприємств, закладки саду та виноградарства, тепличного господарства. Подача заявки на всі напрямки програми єРобота здійснюється через портал Дія.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024