Які штрафи передбачають за працевлаштування без військового квитка: пояснення ТЦК

04 Січня 2024, 18:40
Які штрафи передбачають за працевлаштування без військового квитка: пояснення Волинського ТЦК 9631
Які штрафи передбачають за працевлаштування без військового квитка: пояснення Волинського ТЦК

Перед тим як брати на роботу людину роботодавець повинен забезпечити персональний військовий облік кожного працівника. Виняток становлять лише чоловіки, яких з нього виключили. Якщо не виконати цих умов, керівник підприємства може бути оштрафований.

Бізнес.Район звернувся до Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, аби дізнатися про алгоритм прийому на роботу працівників з військовим квитком та розпитати, які передбачені штрафи за працевлаштування без військового квитка.

Наразі вимоги встановлює Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затверджений Постановою КМУ №1487 від 30.12.2022.

Відповідно до цього Порядку, роботодавець повинен забезпечити персональний військовий облік кожного працівника чоловічої статі (виняток становлять лише чоловіки, яких виключили з військового обліку). Військовий облік усіх призовників, військовозобов'язаних та резервістів ведеться за місцем їх проживання.

Роботодавці та працівники освітніх установ мають перевірити у чоловіків:

  • посвідчення про приписку (приписне свідоцтво) для призовників (відмітки про взяття на військовий облік у територіальних центрах комплектування, органах СБУ або підрозділах Служби зовнішньої розвідки);
  • військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного для військовозобов'язаних;
  • військовий квиток для резервістів.

Прийняти працівника на роботу можна тільки після взяття особи на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки.

«Також роботодавець доводить до призовників, військовозобов’язаних та резервістів правила військового обліку під особистий підпис та надсилає у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки Повідомлення про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідно до Додатка №4 Порядку №1487», – зазначає пресофіцерка Волинського обласного ТЦК та СП Уляна Кравчук.

Що стосується жінок з медичною або фармацевтичною освітою, які ще не перебувають на військовому обліку в ТЦК та СП, про таких працівниць роботодавець також зобов'язаний повідомити ТЦК та СП.

Читайте також: Бронювання працівників на Волині: які підприємства можуть скористатися та що для цього треба

Відповідальність за порушення правил ведення військового обліку визначає стаття 210-1 Адміністративного кодексу «Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Розмір штрафу становить:

  • для фізичних осіб (відповідальних осіб за ведення військового обліку) – 1700-3400 гривень;
  • для посадових осіб (керівників) – 3400-5100 гривень.

Якщо правопорушення вчинене повторно протягом року або в особливий період (воєнний час) штраф складатиме:

  • для громадян фізичних осіб (відповідальних осіб за ведення військового обліку) – 3400-5100 гривень;
  • для посадових осіб (керівників) – 5100-8500 гривень.

«За нехтування вимогами до ведення військового обліку штраф можуть накласти на керівника підприємства. За порушення порядку ведення військового обліку – як на керівника підприємства, так і на особу, відповідальну за ведення військового обліку. Справи про порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію і, відповідно, справи щодо порушення роботодавцями правил військового обліку як складової такого порушення розглядають ТЦК та СП», – наголошує пресофіцерка Волинського обласного ТЦК та СП Уляна Кравчук.

Від їхнього імені розглядають справи про адміністративні правопорушення і накладають адміністративні стягнення начальники ТЦК та СП (стаття 235 КпАП).

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024