Трьом громадянам РФ не вдалося вивести за кордон корпоративні права підприємства з Володимира

17 Січня 2024, 14:03
Трьом громадянам РФ не вдалося вивести за кордон корпоративні права підприємства з Володимира 320
Трьом громадянам РФ не вдалося вивести за кордон корпоративні права підприємства з Володимира

Волинські прокурори, відстоявши свою позицію в судах всіх інстанцій,  перешкодили громадянам держави-агресора позбутися часток у статутному капіталі українського підприємства.

Про це інформує Волинська обласна прокуратура.

Йдеться про меблеву компанію «Гербор-Холдінг». На момент повномасштабного вторгнення троє громадян Росії Яна Коршунова, Кирил і Євгенія Гершони були співвласниками активів волинського підприємства. Аби уникнути санкцій, вони спробували перереєструвати свої частки на польську компанію, але вивести капітал за кордон не вдалося, пише «Сила правди». 

У березні 2022 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №187 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією російської федерації», згідно з якою наклали мораторій на відчуження майна особами, пов’язаними з державою-агресором, крім безоплатного відчуження на користь держави Україна.

Прокурори ж з'ясували, що троє громадян РФ, яким належало по 5% частки статутного капіталу зареєстрованого в Україні підприємства, капіталізація якого нині складає понад 180 мільйонів гривень, під час дії мораторію – у серпні 2022 року – відчужили їх на користь іноземної юридичної особи. Йдеться про товариство з обмеженою відповідальністю «ЕЕП Холдінг» у Польщі.

Надалі Господарський суд Волинської області своїм рішенням зобов`язав державного реєстратора провести державну реєстрацію таких змін до відомостей про власників підприємства. Втрутившись у ситуацію, прокурори оскаржили це рішення суду – і суд апеляційної інстанції його скасував.

Верховний суд пристав на позицію прокуратури та відхилив касаційну скаргу підприємства, залишивши в силі рішення суду апеляційної інстанції.

«Нині всі реєстраційні дії реєстратора скасовані. Відтак реалізувати оборудку і змінити власника майна, яке згодом може забезпечувати відшкодування Україні збитків від війни, не вдалося», – йдеться в повідомленні прокуратури.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024