За підсумками 2023 року кредитний портфель «єОселі» майже досягнув рекордного обсягу довоєнної іпотеки

19 Січня 2024, 13:11
За підсумками 2023 року кредитний портфель «єОселі» майже досягнув рекордного обсягу довоєнної іпотеки 589
За підсумками 2023 року кредитний портфель «єОселі» майже досягнув рекордного обсягу довоєнної іпотеки

За підсумками 2023 року за програмою доступного іпотечного кредитування «єОселя» видали кредитів на загальну суму 8,85 мільярда гривень. Таким чином обсяг кредитного портфеля програми лише на 0,06 мільярда менше, ніж сума виданих українськими банками іпотек у довоєнному 2021 році, який став рекордно успішним.

Про це інформує Міністерство економіки України.

Загалом від початку роботи «єОселі» обсяг виданих кредитів вже перевищив 10 мільярдів гривень. Завдяки цьому майже 6,7 тисячі українських родин змогли придбати власне житло у всіх регіонах країни, крім тимчасово окупованих або тих, де ведуть активні бойові дії.

Незмінним лідером за темпами видачі іпотек є столиця та Київщина. Популярністю серед громадян користуються Рівненська, Львівська, Вінницька та Волинська області. Також, попри близькість до фронту, 59 українців взяли кредит на купівлю свого житла на Харківщині та 13 на Запоріжжі.

Вже 26 січня наберуть чинності зміни до постанови Кабінету Міністрів України №856, що передбачають суттєве розширення умов «єОселі». Зокрема доступними для придбання в іпотеку стають приватні будинки, дуплекси й таунхауси.

Також збільшується можливість вибору житла для ветеранів та учасників бойових дій. Вони зможуть придбати квартиру під 7% річних в будинку, якому не більше 10 років для Києва та обласних центрів, або без обмежень по терміну введення в експлуатацію для інших населених пунктів.

«Це принципово важливі зміни, що мають дати новий поштовх для попиту на єОселю», – коментує міністерка економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, також очікується інтеграція програми з єВідновленням, коли після набуття чинності змін у відповідний закон, громадяни зможуть використовувати житловий сертифікат як частину першого внеску за іпотекою.

Нагадаємо, програму доступного іпотечного кредитування громадян єОселя  у жовтні 2022 року запустило Мінекономіки. З нею працюють вже сім банків-партнерів. Подати заявку можна лише через мобільний додаток Дія, обравши послугу єОселя. Реалізують програму Міністерство економіки України спільно з Мінцифрою та Укрфінжитлом.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024