Минулого року понад 400 безробітних волинян залучили до суспільно корисних робіт

24 Січня 2024, 15:30
Минулого року понад 400 безробітних волинян залучили до суспільно корисних робіт 1610
Минулого року понад 400 безробітних волинян залучили до суспільно корисних робіт

Волинський обласний центр зайнятості спільно з територіальними громадами організовують суспільно корисні роботи для безробітних. У 2023 році 447 волинян працевлаштували таким чином.

Про це повідомила очільниця обласного центру зайнятості Алла Куцин під час брифінгу ОДА.

«Загалом в Україні це називають «армія відновлення». На щастя, Волинь немає великих потреб у відновленні, тому у нас – «армія оборони». Тобто у рамах суспільно корисних робіт безробітні облаштовують оборонні рубежі, блокпости, спостережні пункти, укриття, заготовлюють дрова та виконують сільськогосподарські роботи для родин загиблих військовослужбовців, – зазначила Алла Куцин.

Також вони допомагають людям з інвалідністю, пенсіонерам, ремонтують житло внутрішніх переселенців та ліквідовують стихійні сміттєзвалища.

Крім того, люди, які залучені до суспільно корисних робіт плетуть маскувальні сітки, шиють допоміжні засоби для потреб ЗСУ та виготовляють й пакують продукти харчування для військових. Вони отримують заробітну плату у розмірі близько 10 тисяч гривень на місяць.

«Для того, аби взяти участь в цих роботах людина має бути на обліку в центрі зайнятості і бути в статусі безробітного. Є лише одна категорія людей, яка може не мати статус безробітного, але може взяти участь у суспільно корисних робіт – це внутрішньо переміщені українці», – додала керівниця Волинського обласного центру зайнятості.

Безробітний влаштовується на тимчасове робоче місце до певного роботодавця, який працює з ним, як зі своїм працівником, а служба зайнятості фінансує його заробітну плату. Загалом на зарплати таким працівникам виплатили 2,3 мільйона гривень.

«Торік нам вдалося організувати суспільно корисні роботи з 35-ма громадами області. В цьому році сподіваємося розширити перелік залучених тергромад», – сказала Алла Куцин.

Вона також розповіла, що у Ковельському районі найбільше громад, що залучені до проєкту (14). У Луцькому районі дев’ять громад організували суспільно корисні роботи, а у Камінь-Каширському та Володимирському по шість.

«Суспільно корисні роботи – це хороша можливість виконати корисні роботи для громади й заробити кошти. Крім того, в умовах воєнного стану виплата допомоги по безробіттю триває лише 90 календарних днів. Однак, коли безробітний працевлаштовується на тимчасові роботи, то така виплата припиняється у зв’язку з оплатою суспільно корисних робіт. Опісля цього, людина може знову стати на облік в центр зайнятості й отримувати допомогу по безробіттю до влаштування на нову роботу», – зауважила Алла Куцин.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024