У 2023 році Волині було притаманне структурне безробіття

25 Січня 2024, 15:40
У 2023 році Волині було притаманне структурне безробіття 572
У 2023 році Волині було притаманне структурне безробіття

Однією з особливостей роботи служб зайнятості на Волині минулого року було орієнтування жінок на стереотипно «чоловічу» професію.

Адже, як розповіла керівниця Волинського обласного центру зайнятості Алла Куцин, упродовж минулого року в області спостерігалося структурне безробіття.

До прикладу, на Волині станом на 1 січня за даними Єдиного порталу вакансій, було актуальними близько чотири тисячі вакансій. 60% цих вакансій – це пропозиції для кваліфікованих робітників з інструментом.

Однак, на обліку у центрі зайнятості перебувають переважно жінки (75% від усіх безробітних), значна частина з яких має вищу освіту. Тож майже неможливо задовольнити потреби роботодавців, бо за структурою вакансії не відповідають тим, хто шукає роботу.

Така ситуація притаманна була багатьом областям, тож вже торік почали перелаштовуватись, щоб жінок орієнтувати на стереотипно «чоловічі» професії.

«Маємо такий приклад, коли ми навчали групу водіїв тролейбусів, де шість із семи були жінки. Або у Нововолинську, де жінки навчалися на верстатників деревообробних верстатів, та нині вже працюють. Але взагалі тенденція на виробництві така, що здебільшого це виконання певних функцій біля пульта керування. І не існує так званого поділу на жіночі чи чоловічі професії. Не можна їх так розділяти.

Багато виробництв сьогодні модернізовані й не потребують важкої фізичної сили. Тому вважаємо доцільним та нормальним орієнтувати жінок на конкретні професії, коли в країні війна і більшість чоловіків несуть службу у ЗСУ», – зауважила керівниця Волинського обласного центру зайнятості.

Також вона розповіла, що загалом все більше жінок здобувають професію водія категорії С, Е.

«Думаю мине не так багато часу, як ми прийдемо до того, що жінки кермуватимуть великими вантажівками як у Європі та здійснюватимуть перевезення. Ще два-три роки тому роботодавець не розглядав можливості влаштування жінки охоронником у супермаркет. А сьогодні ми вже для певних супермаркетів та виробництв ми підбираємо жінок», – відзначила Алла Куцин.

У 2017 році був скасований наказ МОЗу, де у трьох сферах заборонили використання жіночої праці. І сьогодні із зміною умов виробництва та норм жінки можуть працювати у будь-якій сфері.

Саме тому активно проводять різноманітні навчання. Загалом у 2023 році навчанням охопили 1 786 людей. Так, 1 227 людей отримали сертифікат на навчання за робітничими професіями, 551 особа отримала ваучери (за робітничими професіями – 223, за спеціальностями – 328).

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024