Блокада кордону хвилює український бізнес більше, ніж корупція та проблеми з бронюваннями працівників

14 Лютого 2024, 17:19
Блокада кордону хвилює український бізнес більше, ніж корупція та проблеми з бронюваннями працівників 452
Блокада кордону хвилює український бізнес більше, ніж корупція та проблеми з бронюваннями працівників

Понад 20% українських підприємств очікує від влади розблокування кордону з Польщею та іншими країнами.

Про це свідчать результати щомісячного опитування промислових підприємств (#NRES) Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД), передає Бізнес.Район.

У січні 2024 року під час проведення 21-ї хвилі опитування, крім стандартних питань про бізнес-клімат в країні, підприємців вперше запитали щодо впливу блокування кордонів на їхній бізнес.

20,7% опитаних українських підприємств як очікувані зміни, необхідних для покращення бізнес-клімату в Україні, назвали зняття блокади західних кордонів. Питання розблокування кордонів підприємці вважають більш значущим, ніж корупція та страхування воєнних ризиків бізнесу (по 17% респондентів), бронювання працівників від мобілізації (15% респондентів) чи вирішення питань з блокуванням податкових накладних (6% респондентів).

Втім, очікування розблокування кордонів для бізнесу менш значуще, ніж очікування щодо завершення війни (87% респондентів), зниження податків (44% респондентів), спрощення законодавчих вимог для бізнесу (32% респондентів), деокупації територій України (30% респондентів) та доступного кредитування (25% респондентів).

Очікування українського бізнесу у січні 2024 року

Відсоток підприємств, що повідомляють про скорочення експорту, зріс з 20% у грудні до 34% у січні. У той самий момент доля підприємств, які повідомляють про зростання експорту, знизилася з 31% у грудні до 19% у січні. 

«Наприкінці року питання блокування західних кордонів доволі сильно хвилювало українців, так як створювало проблеми не лише для бізнесу, але й для звичайних громадян. Як ми можемо побачити по подіях останніх днів, ця проблема є досить актуальною і зараз», – говорить Євген Ангел, старший науковий співробітник ІЕД. 

Загалом, як свідчать результати дослідження, довгострокові очікування бізнесу покращуються, а невизначеність зменшується, проте відновлення бізнес-активності «тут та зараз» стагнує на фоні занепокоєнь компаній щодо безпеки, браку працівників та проблем із попитом.

Так, у січні 2024 року порівняно з груднем 2023 року погіршився індекс відновлення ділової активності (його розраховують на основі різниці частки відповідей на питання: що краще – «як є зараз» чи «як це було рік тому»).

Частка підприємств, які повідомили, що їхня ділова активність покращилась, ніж у попередньому році, знизилася з 64% у грудні до 56% у січні. 

«Стагнація відновлення бізнесу відбувається на фоні занепокоєнь щодо безпеки, браку працівників та проблем з попитом. Втім, зниження індексу відновлення ділової активності відбулося за рахунок зменшення частки тих, у кого «все добре», а не зростання кількості підприємств, у яких «все погано». Це вже тішить», – пояснює Оксана Кузяків, виконавча директорка Інституту економічних досліджень.

В межах дослідження фахівці ІЕД опитали 552 підприємства (більшість – промислові) у 21 регіоні України, що працюють в секторах промисловості, агробізнесу та ритейлу. 

Довідково: Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) був заснований у 1999 році як одна з найперших незалежних інституцій з аналізу економіки та економічної політики України. З 2019 року ІЕД є стратегічним партнером Європейського Союзу з розвитку громадянського суспільства. Основними напрямами роботи ІЕД є аналіз проблем економічного розвитку України, державних фінансів, ділового клімату, міжнародної торгівлі тощо. Дослідницькі роботи ІЕД широко використовуються при розробці документів політики національного та регіонального рівня, зокрема вони застосовувалися в процесі підготовки України до вступу до СОТ та укладання Угоди про Асоціацію з ЄС, Національної та регіональних стратегій розвитку МСБ, Національної експортної стратегії. 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024