Аграрії привезли розстріляну техніку підприємства з Херсонського району на пункт пропуску «Краківець-Корчова»

23 Лютого 2024, 14:30
Аграрії привезли розстріляну техніку підприємства з Херсонського району на пункт пропуску «Краківець-Корчова» ФОТО 1049
Аграрії привезли розстріляну техніку підприємства з Херсонського району на пункт пропуску «Краківець-Корчова»

Українські фермери привезли сільськогосподарську техніку, пошкоджену або знищену російськими окупантами, на кордон з Польщею. Вона буде розміщена на пункті пропуску «Краківець-Корчова». Розстріляна сільгосптехніка перебуватиме на кордоні до кінця березня.

Таким чином українські аграрії хочуть показати польським протестувальникам, в яких умовах зараз працюють фермери в Україні. Про це інформує Мінагрополітики.

Серед розстріляної аграрної техніки є трактори, обприскувач, вантажівка ГАЗ-53 і комбайни з деокупованих територій Херсонської області. Наприклад, трактор К-701 надало підприємство, яке знаходиться на території Білозерської селищної громади.

Господарство було в окупації з березня по листопад 2022 року. Окупанти знищили фактично всю техніку, вкрали врожай. Від ворожих обстрілів на території підприємства залишились лише руїни та воронки від снарядів. Прямі збитки цього підприємства склали близько 5 мільйонів євро.

Читайте також: На кордон із Польщею привезли понівечену росіянами сільгосптехніку з Бериславського району

Українські фермери наголошують, що борються за врожай ціною свого життя. У 2023 році лише в Херсонській області, на деокупованих територіях, на російських мінах підірвалось 20 аграріїв, п’ятеро загинули.

Загалом український аграрний сектор за два роки повномасштабної війни зазнав понад 80 мільярдів доларів прямих збитків і втрат. Такі дані подає Світовий банк у звіті про оцінки збитків і потреб на відновлення України (RDNA3). Найбільшою категорією збитків є пошкоджена та знищена сільськогосподарська техніка на 5,8 мільярда доларів.

Завдану шкоду від викрадення або знищення вже виробленої сільськогосподарської продукції експерти оцінюють у 1,97 мільярда доларів, збитки через пошкодження зерносховищ – 1,8 мільярда доларів, збитки, завдані багаторічним насадженням, – 398 мільйонів доларів, тваринництву – 254 мільйони доларів, аквакультурі та рибальству – 35 мільйонів доларів.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024