Чверть імпорту на Рівненщині – з Польщі

26 Лютого 2024, 17:11
Чверть імпорту на Рівненщині – з Польщі 379
Чверть імпорту на Рівненщині – з Польщі

Рівненська ОВА проаналізувала товарооборот між країнами: польські компанії також залежні від українського ринку.

Транспорт, пластмаси, запчастини, скло та продукти найчастіше імпортують з Польщі на Рівненщину. Частка польських товарів за 2023 рік склала понад чверть усього імпорту до області – 25,6%. Про це повідомили на сайті Рівненської ОВА.

Таким чином, польські компанії не менш залежні від українського ринку, тож від блокади кордону програє економіка як України, так і Польщі, переконані в Управлінні міжнародного співробітництва та європейської інтеграції РОВА.

«Польща й надалі залишається найбільшим експортером для Рівненщини. До неї ми поставляємо 24,7% усіх товарів. Разом з тим, аналіз статистичних даних показав, що за підсумками 2023 року частка імпорту з Польщі фактично дорівнювала обсягам нашого експорту до цієї країни, фактично чверть усього імпорту. Відрізняється лише товарна структура», – розповідає начальниця Управління міжнародного співробітництва та євроінтеграції ОДА Ольга Ютовець.

До Польщі з Рівненщини переважно експортують вироби з дерева, скла та зерно, а імпортують машини, устаткування, полімерні матеріали, скло, продукти харчування.

«Попри блокаду кордону, динаміка експортних та імпортних операцій у 2023 році на Рівненщині була стабільною. Суттєвих змін не відбулося. Це може свідчити про те, що підприємці області адаптуються до нових викликів та поступово змінюють логістичні маршрути – через Словаччину, Угорщину та Румунію», – констатує Ольга Ютовець.

Загалом торік підприємства Рівненщини здійснювали свої торговельні операції з партнерами із 120 країн світу. Понад 85% експорту з Рівненщини йде до країн Європи.

Тим часом уряд України перебуває в постійній комунікації з польськими колегами для розв’язання кризи. Один із запропонованих кроків уже зроблений. Уряд Польщі визнав пункти пропуску і залізничні підходи до українського кордону об’єктами критичної інфраструктури. Український уряд ухвалив аналогічні рішення.

Також у планах впровадження системи електронної черги, аналогічну тій, яка діє в Україні.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024