Психологія фондового ринку: бичачі та ведмежі тренди

29 Лютого 2024, 12:11
Психологія фондового ринку Реклама 275
Психологія фондового ринку

Успішність фондового трейдера та інвестора визначається не тільки здатністю аналізувати ринок. Важливе місце займає психологічний стан та вміння швидко реагувати в різних непередбачуваних ситуаціях. Психологія фондового ринку допомагає розібратись, як поводять себе учасники торгів при зростанні та падінні цін активів та що слід робити, щоб не втратити капітали та заробити на висхідних і низхідних тенденціях. 

Вступ до психології фондового ринку

Психологія фондового ринку – це сукупність факторів та фінансових навичок, які впливають на успішність трейдера та інвестора. Для фондової торгівлі притаманна спеціальна термінологія, за допомогою якої можна охарактеризувати ринок. Розберемо детальніше, якими термінами позначають рух ринку вниз і вгору, які стратегії використовуються, які емоції заважають трейдеру приймати рішення в тих чи інших ситуаціях.

Основні поняття: бичачі та ведмежі тренди

Залежно від напрямку руху ринок називають бичачим або ведмежим.

  • Бичачий ринок. Його фіксують у сприятливий економічний період, коли зростає довіра інвесторів до інструментів фондового ринку. Характеризується висхідною тенденцією – в цей період підвищуються ціни на більшість активів. Бичачий ринок зображують у вигляді тварини з піднятим вгору тілом, що символізує стрімкий підйом цін. Тобто бичачий тренд – це висхідний тренд, який вказує на здорожчання активів.
  • Ведмежий ринок. Для нього характерна поява ведмежого тренду – коли більшість акцій падають у ціні. В цей період інвестори стають менш активними, що своєю чергою призводить до ще більшого знецінення цінних паперів. Економіка сповільнюється, низхідний тренд може тривати протягом тривалого часу. Ведмежий ринок зображений у вигляді згорбленого ведмедя, який символізує падіння ціни. 

Бичачий та ведмежий тренд мають свої особливості та ключові відмінності, які впливають на стиль торгівлі в кожен з цих періодів. Трейдеру потрібно дотримуватись стратегії, яка є ефективною в низхідному чи висхідному тренді. Саме тому важливо розібратись, що відбувається з фондовим ринком в обидва періоди, як себе поводять трейдери та інвестори, щоб обрати правильний стиль та уникнути помилок. 

Психологія бичачого ринку

Бичачий та ведмежий тренди не виникають несподівано. До них призводять економічні і політичні події, війни, стихійні лиха та інші фактори, на які одразу ж реагують учасники ринку. Бичачий тренд говорить про економічне піднесення, на ринку підвищується попит на цінні папери, що переважає пропозицію. Це сприятливий період для інвесторів, які готові вкладати кошти в акції та облігації, що призводить до ще більшого здорожчання фондових активів.

Якщо говорити про психологію інвестора, бичачий тренд ринку викликає емоції, які стимулюють до купівлі активів. Як правило, інвестори на бичачому ринку керуються жадібністю, що призводить до збільшення попиту та зростання цін на активи. Деякі учасники ринку «пливуть проти течії», тобто обирають стратегії, які суперечать загальним настроям.

Отже, основними відмінностями бичачого ринку є:

  • переважання попиту над пропозицією;
  • учасники ринку налаштовані оптимістично та очікують подальшого здорожчання активів;
  • інвестори менш чутливі до цін, вони намагаються купити більше акцій та облігацій, не дивлячись на здорожчання.

Зі збільшенням активності інвесторів зростає й ефективність фондового ринку.

Психологія ведмежого ринку

В інвесторів ведмежий ринок асоціюється з економічним спадом. У цей період спостерігається стрімке падіння цін на активи. Інвестори відчувають страх за свої капітали, тому намагаються позбутися фінансових інструментів, поки котирування не обвалились ще більше. На ринок заходить більше продавців, тобто попит зменшується, порівняно з пропозицією, що призводить до ще більшого падіння ціни.

В період бичачого тренду, який приходить слідом за війнами, катаклізмами, політичними рішеннями, учасники ринку не готові витрачати кошти. Їхня купівельна здатність зменшується, компанії-емітенти, що випускають акції та облігації, стикаються зі збитками.

Як себе поводять учасники ведмежого ринку:

  • Більшість інвесторів на бичачому ринку продають активи, керуючись страхом, бо очікують ще більшого знецінення фінансових інструментів.
  • Більш емоційно стійкі учасники ринку не поспішають розставатись з акціями, а очікують розвороту тренду, коли бичачий ринок прийде на заміну ведмежому. 
  • Деякі інвестори навпаки очікують ведмежого тренду, щоб купити активи за найменшою ціною, а потім продати їх набагато дорожче на бичачому ринку.

Слід пам'ятати, що ймовірність збитків на ведмежому ринку більша, порівняно з бичачим трендом. Тому потрібно побудувати ефективну стратегію, щоб заробити на падінні вартості активів. Низхідний тренд може тривати довгий період, але рано чи пізно він змінюється висхідною тенденцією або переходить у флет – бічний рух з незначними ціновими коливаннями.

Вплив емоцій на рішення інвесторів

Інвестори на бичачому та ведмежому ринках часто приймають рішення під дією емоцій, головними з яких є:

  • Страх. Переважає в період низхідного тренду, коли ціни на активи падають. Інвестори бояться, що акції знецінюються ще більше, тому скоріше намагаються їх позбутись. Підвищення пропозиції на фондовому ринку, тобто збільшення кількості ордерів на продаж, також провокують падіння ціни. Страх втрати коштів може суттєво погіршити інвестиційні результати, бо частіше за все інвестор не аналізує ситуацію, а приймає рішення емоційно, дивлячись на поведінку інших учасників ринку.
  • Жадібність. Частіше за все проявляється в період підвищення цін на акції та облігації, коли спостерігається економічний підйом. Інвестори спостерігають за здорожчанням акцій та намагаються скоріше купити якомога більше активів. Вони сподіваються, що тренд продовжиться і принесе великі прибутки. Через жадібність учасник ринку може пропустити момент розвороту, що призведе до падіння цін на активи.

Серед інших емоцій, яким піддаються трейдери та інвестори, можна назвати ейфорію, азарт, паніку – всі вони походять від страху та жадібності. Для прибуткового інвестування потрібно навчитись аналізувати ринок та приймати виважені рішення, керуючись холодним розумом, а не емоціями.

Стратегії поведінки на бичачому та ведмежому ринках

Ведмежий та бичачий ринки мають суттєві відмінності, то ж інвестиційні підходи також будуть відрізнятися. Що робити інвесторам:

  • Класична стратегія для бичачого ринку – купити актив на початку тенденції та продати на пікових показниках. Щоб своєчасно виставити ордер на купівлю акцій, потрібно провести аналіз та визначити момент настання висхідного тренду. Тоді можна впевнено інвестувати з великою ймовірністю скоро отримати прибуток.
  • На ведмежому ринку багато інвесторів намагаються придбати активи, коли ціна досягне мінімальних показників. Під час розвороту тенденції в бік підвищення котирувань вони продають акції за набагато дорожчу ціну.
  • Через те, що потенційні збитки на ведмежому ринку більші, експерти рекомендують проводити короткострокові угоди або обирати активи з фіксованим доходом, наприклад, облігації.
  • При перекупленості та перепроданості активів можна обрати протилежну стратегію. Перекупленість сигналізує, що ціна піднялась занадто високо, і варто очікувати на спад, перепроданість – що ціна дуже низька і скоро повинна вирости.

Бичачий тренд потребує більшого капіталу для купівлі активів, але потенційний заробіток також буде високим, якщо своєчасно зайти на ринок. За ведмежого тренду можливі більші збитки, але якщо зловити дно, а потім продати активи на піку, можна суттєво підвищити статки.

Психологічні помилки інвесторів та їхній вплив на тренди

Кожен інвестор на своєму шляху робить помилки та приймає необдумані рішення під впливом емоцій. Розглянемо розповсюджені деструктивні моделі поведінки на фондовому ринку та як вони впливають на тренди:

  • Стадний інстинкт. Інвестори приймають рішення під впливом більшості, тобто вони діють так, як інші учасники ринку. Якщо більшість інвесторів почнуть купувати акції, це призведе до збільшення попиту, що своєю чергою запускає підвищення цін – бичачий тренд. При масовому продажу активів ситуація протилежна.
  • Ефект доступності. Інвестори більше довіряють акціям відомих компаній, які частіше висвітлюються в ЗМІ. Керуючись особистими мотивами, вони не звертають увагу на ринкову реальність, бо менш відомі компанії можуть бути ефективнішими за визнані супербренди.
  • Ефект володіння. Інвестори не готові продати акції, якими давно володіють. Навіть на тлі погіршення фінансових показників компанії та появи більш ефективних конкурентів вони тримають активи та втрачають капітали.

Висновок: як керувати своїми емоціями на фондовому ринку

Щоб приймати виважені та раціональні рішення під час бичачого та ведмежого трендів, інвестору потрібно навчитись керувати емоціями. Перш за все, треба розпізнавати емоції, такі як страх, жадібність, паніка та ейфорія. Практикуйте емоційну стабільність за допомогою дихальних вправ та занять спортом. Не приймайте рішення під час емоційних сплесків, аналізуйте ринок, використовуючи інструменти технічного та фундаментального аналізу. Встановить правила керування ризиками, щоб знизити збитки, дотримуйтесь обраної стратегії навіть під час емоційних коливань на ринку.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024