єОселя: 38 жителів Одеської, Львівської та Рівненської областей взяли іпотеки на житло минулого тижня

06 Березня 2024, 10:09
єОселя: 38 жителів Одеської, Львівської та Рівненської областей взяли іпотеки на житло минулого тижня 235
єОселя: 38 жителів Одеської, Львівської та Рівненської областей взяли іпотеки на житло минулого тижня

В Україні 7 800 родин взяли кредити на придбання житла за програмою «єОселя» на 12 мільярдів гривень, 20% з них – на умовах масової іпотеки – під 7%. Чверть кредитів  минулого тижня видали на придбання квартир на первинному ринку.

Про це повідомила заступниця міністерки економіки України Надія Бігун. 

«Дедалі більше людей беруть кредити для купівлі житла від забудовника, або квартир в будинках, які зводять, тобто на первинному ринку. Лише за минулий тиждень чверть кредитів видали саме на придбання таких квартир. І це дуже хороша тенденція, адже таким чином через видачу доступних іпотечних кредитів ми не лише допомагаємо громадянам придбати житло, а й стимулюємо розвиток житлового будівництва і суміжних галузей, що сприяє активізації економіки», – зазначила Надія Бігун. 

Зокрема, минулого тижня українці отримали за програмою «єОселя» 204 кредити на 351 мільйон гривень, серед яких:

  • кредити під 3% отримали 115 військовослужбовців та силовиків, 15 педагогів, 14  медиків та два науковці;
  • кредити під 7% отримали 47 українців без власного житла, 5 ВПО та 6 ветеранів.

Найчастіше кредити брали для придбання житла на вторинному ринку (150 кредитів), водночас 45 українців взяли кредит на купівлю квартири у забудовника, 9 – квартири в будинку, який зводять.

Найбільше іпотечних кредитів взяли мешканці:

  • Київської області – 48;
  • міста Києва – 46;
  • Одеської області – 16;
  • Львівської, Полтавської, Рівненської областей – по 11.

Нагадаємо, що скористатись програмою доступного кредитування сьогодні можуть як представники окремих професій, так і громадяни, які не мають у власності житла або хочуть покращити його умови. Для військовослужбовців ЗСУ за контрактом, вчителів, медиків та науковців пільгова ставка складає 3% річних. Для інших  категорій - учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян – ставка іпотеки становить 7%.

Програма «єОселя» почала свою роботу в жовтні 2022 року. Реалізовують програму Мінекономіки спільно з Мінцифрою та ПрАТ «Укрфінжитло». Банками-партнерами «єОселі» є Ощадбанк, ПриватБанк, Укргазбанк, Глобус банк, Sky Bank, Укрексімбанк та Sense Bank.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024