Втрати польського бізнесу в Україні через блокування кордону сягають сотень мільйонів доларів

14 Березня 2024, 12:40
Втрати польського бізнесу в Україні через блокування кордону сягають сотень мільйонів доларів 303
Втрати польського бізнесу в Україні через блокування кордону сягають сотень мільйонів доларів

Через блокування кордонів польськими фермерами, польські компанії, що ведуть бізнес в Україні, зазнають збитків у сотні мільйонів доларів.

Про це заявив голова Ради міжнародного товариства польських підприємців в Україні Шимон Ващин під час пресконференції в Українському кризовому медіацентрі, передає «Укрінформ».

«Це прямі збитки від недопоставлених товарів та неможливості виконати домовленості бізнесами обох сторін. Конкретної цифри не можу назвати, але це десятки й сотні мільйонів доларів», – заявив Ващин.

Також він навів дані дослідження Європейської бізнес-асоціації, згідно з якими кожна польська компанія із 44 опитаних в Україні через страйки на кордоні втратила в середньому по 700 тисяч доларів. Це не тільки прямі втрати, а й штрафи через недотримання умов контрактів, зокрема постачання товарів не в повному обсязі. Особливо від цього потерпає будівельна сфера.

«Ми не можемо бути впевненими у можливості регулярних поставок, тому відносини з нашими партнерами перебувають під загрозою. Потрібні гарантії, які підприємці по обидва боки кордону зараз, на жаль, не в змозі надати», – зауважив Ващин.

В організації сподіваються, що сторони досягнуть згоди й блокування кордону припиниться до 28 березня. Що має позитивно вплинути й на переговори України щодо вступу в ЄС, впевнені представники польських підприємців в Україні.

«Сподіваємося, що зустріч між міністрами сільського господарства України та Польщі, яка відбудеться наступного тижня, сприятиме вирішенню непорозумінь між урядами, в тому числі. Впевнений, всі ці дії є підготовкою до міжурядових консультацій, які нарешті знову відбудуться 28 березня у Варшаві. Тому до цього часу маємо знайти спільне рішення проблеми та задовольнити інтереси підприємців обох сторін», – додав Даріуш Ґурчинський, член Ради міжнародного товариства польських підприємців в Україні.

З 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції й відмова Польщі від європейського зеленого курсу.

За цей час сталося п'ять випадків висипання українських агрокультур з вантажних вагонів на колії чи з вантажівок на дороги.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024