У Луцьку на fashion ярмарку презентували прикраси ручної роботи, дизайнерські капелюхи та купальники

15 Березня 2024, 11:32
Волинські майстрині на ярмарку 391
Волинські майстрині на ярмарку

У Луцьку  в межах благодійного івенту Fashion Day у четвер, 14 березня, відбувся ярмарок місцевих виробників, де свою продукцію презентували представники б’юті-індустрії, дизайнери, майстерні з пошиття одягу, білизни, капелюхів, hand made майстрині, які виготовляють прикраси, незвичні сувеніри. 

На ярмарку побувала кореспондентка Бізнес.Район.

Чи не найбільшу увагу відвідувачів привернули авторські прикраси від луцького бренду «NamystA». Представлені сережки, брошки, підвіски, кольє, виконані у старовинній техніці сутаж. Її особливість у тому, що каміння, перли та намистини обплітають спеціальним твердим шнуром. 

За словами власниці бренду Світлани Гунчик, сутаж – це старовинна французька техніка, з її допомогою виготовляли прикраси, які пришивали на одяг. Згодом такі прикраси стали створювати окремо, щоб їх можна було зняти та одягнути знову. У XVIII столітті цю техніку почали використовувати в Україні. Світлана Гунчик виготовляє прикраси в цій техніці вже 10 років.

Світлана Гунчик
Світлана Гунчик

«Наразі в Україні працює лише кілька майстрів у техніці сутаж. Все виготовляємо вручну, за допомогою  бісерної голки і твердого шнуру. Якщо замовлень багато, то всі пальці поколоті», – розповіла дизайнерка.

Їй подобається створювати прикраси в традиційному, національному стилі, але адаптованому під сучасність. Прикраси від «NamystA» мають популярність не лише в Україні, їх замовляють у Польщі, Словаччині, США. Особливою популярністю закордоном користується синьо-жовта колекція прикрас.

Крім прикрас, «NamystA» створює дизайнерські сукні, костюми та корсети. За словами Світлани Гунчик, їй подобається створювати весь look – від сукні до прикрас під неї.

«Корсети – наша «фішка», бо відповідають історичним уявленням про них, тобто вони регулюються, їх можна затягнути», – додала дизайнерка.

Наразі бренд «NamystA» підшукує приміщення для відкриття власного шоуруму.

Ательє «KETRIN», яке надає послуги з пошиття  одягу та має власний бренд «Keytfil», на ярмарку представили дизайнерські двобічні купальники, парео, боді. Купальники від «KETRIN» двобічні, їх можна носити, як  з лицьової сторони, так і навиворіт. Крім того, ательє ремонтує одяг та спеціалізується на металевій фурнітурі.

Ательє «KETRIN»
Ательє «KETRIN»

Бренд «SEMA» від Марії Семенюк презентував на ярмарку капелюхи та головні убори. Підприємство працює близько року, крім капелюхів, шиють краватки, метелики.  

Бренд «SEMA»
Бренд «SEMA»

«До нас можна прийти поміряти, подивитися, визначитися із моделлю. Капелюхи шиємо по розміру, але є універсальні на резинці. Середня вартість капелюху ручної роботи – понад дві тисячі» , – розповіла адміністраторка.

Модельєрка Світла Скупейко привезла на ярмарок авторську білизну, яку майстриня шиє під замовлення. Майстриня також шиє сукні, спідниці. Деякі її авторські речі моделі презентували на показі шоуруму «Old money». Модельєрка планує розширити асортимент.

Світлана Скупейко
Світлана Скупейко

Сумки, комірці, блузи з ірландського мережива представили Галина Занюк та Жанна Мороз. З такого мережива під замовлення виготовляють нарукавники, паски під сукні. Вироби майстринь можна придбати у художньому магазині-салоні «Волинський сувенір».  

Жанна Мороз
Жанна Мороз

Майстриня Мирослава Козюпа привезла на ярмарок виготовлені власноруч ґердани, а Віра Шнит – брошки, обручі, прикраси для волосся зі шкіри.

За словами Мирослави Козюпи, на створення одного ґердану вона витрачає понад тиждень.

Мирослава Козюпа
Мирослава Козюпа

«Це зараз дуже популярна прикраса з бісеру, її внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Ґердан може прикрасити будь-який одяг, якщо правильно підібрати. Тут представлені ґердани з традиційним та квітковим орнаментом», – розповіла вона.

Віра Шнит
Віра Шнит

Крім того,  hand made майстрині, які входять до  спілки «Рукотвори Волині», презентували на ярмарку незвичні та цікаві сувеніри – фігури тварин, створені із сіна та лісової трави, пташок із гіпсу та глини, кошики зі скрученого паперу.  

Нагадаємо, під час благодійного івенту Fashion Day збирали кошти на переобладнання прохідного авто у спеціалізоване, яке б вивозило поранених із позицій.

Читайте також:  У Луцьку відкрили новий «Там-там міні»

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024