Нелегальні працівники втрачають право на соціальні гарантії та гідні умови пенсійного забезпечення

01 Червня 2018, 12:19
2448

Окрім того, що нелегальний працівник ризикує отримувати зарплату значно менше обумовленої, він втрачає право на соціальні гарантії та гідні умови пенсійного забезпечення. Працедавець, підтримуючи тіньову зайнятість, порушує вимоги чинного законодавства, за що передбачено значні штрафні санкції.

Про це в прямому ефірі «Українського радіо - Луцьк» наголосила заступник начальника відділу організації роботи ГУ ДФС у Волинській області Олена Нікотіна.

Як розповіла посадовець, вже цього року в області легалізовано працю 128 найманих працівників, з доходів котрих тепер сплачується податок на доходи фізичних осіб, військовий збір, а працедавцями перераховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

«Саме виявлення незареєстрованих належним чином найманих працівників є одним з ефективних заходів детінізації ринку праці. У цьому напрямку представники ДФС активно працюють у складі груп та комісій при органах виконавчої влади на місцях. Факти тіньової зайнятості також викриваються в ході контрольно-перевірочних заходів, які фахівці ДФС мають право проводити за наявності заяви чи скарги про порушення прав громадянина», - підкреслила посадовець.

Оскільки для територіальних громад саме податок на доходи фізичних осіб є бюджетоутворюючим, то керівники органів місцевого самоврядування повинні бути зацікавлені у тому, щоб всі працедавці оформляли своїх найманих працівників. Саме інформація про порушення на ринку праці від голів ОТГ  може стати підставою для проведення перевірок.

«Варто наголосити, що перевірки та штрафи для нас не самоціль. Як свідчить практика, саме роз’яснення вимог закону у сфері оплати праці сприяє тому, що понад 90 відсотків працедавців-порушників починають дотримуватися гарантій в оплаті праці», – підсумувала посадовець.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024