Ціна вареників з м'ясом росте швидше, ніж середня зарплата

27 Червня 2018, 16:08
Ціна вареників з м'ясом росте швидше ніж середня зарплата 4150
Ціна вареників з м'ясом росте швидше ніж середня зарплата

За останній рік вареники подорожчали на 27% та стали менш доступними для практично усіх українців.

Про індекс вареника написав на своїй сторінці у Facebook Олексій Дорошенко, голова Асоціації постачальників торговельних мереж.

Вартість страви за рік зросла на 27%, а середня зарплата – лише на 24%. Мінімальна заробітна плата збільшилась за рік на 16%. Тому кожному дістанеться на вареник менше, ніж раніше.

Найбільш простий рецепт вареників із м’ясом для того, щоб на вечерю нагодувати середньостатистичну українську родину обійдеться у 113,9 грн.

Для тіста знадобиться 800г пшеничного борошна вищого ґатунку, води 200-250 мл, 1 чайна ложка солі. Для начинки потрібно 300 г свинини, 300г яловичини, 50 г вершкового масла, 1 чайна ложка солі, 2 щіпки чорного меленого перцю. Для піджарки треба мати по 150 г цибулі та українського сала. У готові вареники додати 250 г сметани.

За даними Держслужби статистики, станом на травень 2018 року 800 г борошна коштувало 7,9 грн, 300 г свинини – 34,6 грн, 300 г яловичини – 37,3 грн, 50 г вершкового масла – 9,1 грн, 150 г цибулі й сала відповідно 1 грн та 10,8 грн, 250 г сметани – 13,2 грн. За даними статистики, в травні минулого року ціна на такі продукти відрізнялася. Борошно можна було купити за 7,6 грн, свинину – за 26,3 грн, яловичину – за 29,9 грн, масло – за 7 грн, цибулю та сало – за 1,4 грн і 6,3 грн, сметану – за 11грн.

Таким чином українські вареники з м’ясом, піджаркою та сметаною за рік подорожчали на 24,4 грн, або на 27%  – у 2017 році вони коштували 89,5 грн.

«Але закінчити хочеться приємним. Так от, у січні цього року вартість вареників із м’ясом була ще вищою – 115,3 грн. Тому порівняно з початком року додамо собі піввареника», – додає Олексій Дорошенко.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024