«В селі 44 пилорами, а податки з них ніхто не платить» – заступник губернатора Волині про Стобихівку

09 Жовтня 2018, 12:30
Стобихівка 2363
Стобихівка

Дохід сільської ради лише 500 тисяч гривень на рік, а на утримання школи, яку планують збодувати у Стобихівці потрібно буде понад 3 мільйони гривень. 

Незабаром всі освітні заклади перейдуть на утримання місцевих громад, тож коштів на майбутню школи у селі Стобихівка Камінь-Каширського не вистачить, переконаний заступник голови Волинської ОДА Валентин Цьось.

Дохід в місцевий бюджет надзвичайно малий, бо в селі майже ніхто не платить податків. Про це він розповів в інтерв'ю Волинській газеті.

«Вимагають від держави фінансування тих чи інших об’єктів, а натомість заплющують очі, що ніхто не хоче платити податків. Скільки можна говорити, що в невеликих населених пунктах повним ходом торгують сигаретами і спиртним без сплати акцизного збору? Всі це бачать, але ніхто не хоче псувати стосунки… А немає податків – мало грошей у бюджеті, це ж аксіома. Та найяскравіший приклад споживацького та однобокого ставлення до держави стало село Стобихівка…», – говорить Валентин Цьось.

Читайте також: У Стобихівці бунт – батьки блокують школу

«Децентралізація влади передбачає, що всі освітні заклади перейдуть на утримання місцевих громад. Але люди в Стобихівці над цим не задумуються. Вони хочуть нову і велику школу. Незважаючи на те, що через 4 км, у сусідньому селі, є вже велика школа…», – прокоментував проблему заступник губернатора.

У Стобихівці переважна більшість населення – протестанти, а в сусідньму селі, де є школа – православні. 

«Вони проти відвідування іншої школи з релігійних міркувань. Вони хочуть, щоб держава поважала їх віру та звичаї. Добре. Держава поважає. Словом, держава там школу таки збудує. Але як вони її будуть утримувати, якщо дохід сільради в Стобихівці – лише 500 тис. грн?! І коли на цей заклад щороку треба буде витрачати не менше 3,7 млн грн?!» – сказав Валентин Цьось.

У селі зареєстронано 44 пилорами на приватні особи і ніхто з них не платить податків

«В селі немає жодного учасника АТО. Вони не служать у війську, бо їм забороняє релігія. Держава і це поважає. Більше того, держава сьогодні забезпечує безкоштовними сніданками 250 дітей зі Стобихівки. А що вони роблять для держави? Адже в самому селі – 44 пилорами! Всі зареєстровані на приватні особи як деревообробні верстати для власних потреб. Я розумію, коли з розрізаної колоди для власних потреб собачу будку змайструють. Але коли на території кожної лежать десятки складометрів пиломатеріалів і ніхто не платить податків… Це що, теж релігія забороняє? Ні, навпаки. Хай уважно читають святе писання. А там є чітке зобов’язання платити податки державі», – переконує чиновник.

Натомість Валентин Цьось пообіцяв зробити те, що було нереальним 10 років: збудувати в Стобихівці нову школу, використовуючи сучасний проект споруди.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024