Собача справа: як у Луцьку працює салон краси для домашніх улюбленців

04 Квітня 2018, 19:00
Як у Луцьку працює салон краси для домашніх улюбленців 12955
Як у Луцьку працює салон краси для домашніх улюбленців

Лучанка Тетяна Самутіна уже п’ять років займається грумінгом – професійною стрижкою собак та кішок, і  допомагає чотирилапим улюбленцям бути не лише модними, а й здоровими.

Журналістам Бізнес.Району майстер грумінгу пояснила чому грумінг – це не лише данина моді, а необхідна процедура для кожної тварини, чому зайнялася таким бізнесом і про лікування спеціально навченими тваринами.

3
Тетяна дуже любить собак
Тетяна дуже любить собак

Тетяна Самутіна розповідає, що спочатку створила зоомагазин «Гармонія», де продавала товари для тварин. Згодом туди почали приходити господарі собак різних порід, переважно йоркширських тер’єрів, які цікавилися професійним доглядом за собаками та породистими котами. Це також стало цікаво і Тетяні. Тоді жінка пройшла курси грумінгу – догляду за тваринами, який включає миття тварини професійними засобами, розчісування шерсті щітками і гребінцями, сушка шерсті, обробка вух і кігтиків.

2
Собаки завжди з грум-кабінету виходять щасливі і гарні
Собаки завжди з грум-кабінету виходять щасливі і гарні

 

Тетяна постійно вдосконалює майстерність і їздить на майстер- класи до українських та закордонних майстрів.  Постала проблема трансформації зоомагазину «Гармонія». Віднедавна це – спеціалізований зоомагазин, де продають товари лише для котів та собак.

Тетяна Самутіна, що догляд потрібен і собакам, і кішкам. Дикі собаки та вовки інакше пристосовані до життя  і оскільки не перебувають серед людей, дають раду зі «стрижками» самі. Вони пробігають через гострі дерева та кущі і залишають на них частину зайвої шерсті.

«Коли ми беремо собаку в дім, то він вже не має кущів. І навіть не рятують ситуацію прогулянки в парку. Потрібно вже своїми силами допомагати собаці очиститися від старої шерсті, інакше вона зіб’ється та залишиться між новою. У такій шерсті з’являються різні паразити. Людина для власного задоволення придумала різні породи собак, тому тепер повинна взяти відповідальність за цю красу», – пояснює майстер  грумінгу.

2
У салоні песиків перед стрижкою компетентно миють
У салоні песиків перед стрижкою компетентно миють

 

Виставковий грумінг дещо інший. Він вимагає не лише необхідних процедур, а й стрижки, яка приховає дрібні невідповідності породі та підкреслить красу собаки. 

1
Зачіска для собачки від «Гармонії»
Зачіска для собачки від «Гармонії»

2
Зачіска для собачки від «Гармонії»
Зачіска для собачки від «Гармонії»

1
Зачіска для собачки від «Гармонії»
Зачіска для собачки від «Гармонії»

1
Зачіска для собачки від «Гармонії»
Зачіска для собачки від «Гармонії»

 

За словами Тетяни Самутіної,  процедури, які необхідні тваринам, задля економії коштів можна провести і вдома. Найважливіше у домашньому грумінгу – інструменти та вміння це робити. Майстер розповідає, що часто недосвідчені власники самостійно стрижуть  собаку аби як. Після таких «домашніх» стрижок доводиться терміново виправляти ситуацію і повністю зістригати шерсть собаки. Водночас жінка переконана, що хазяїн може працювати зі своїм собакою сам.

«Хто спробував і вийшло – це тільки позитив, щоб самому попрацювати зі своїм улюбленцем», – стверджує Тетяна Самутіна.

Для тих, хто у своїх силах не впевнений Тетяна Самутіна пропонує стандартний перелік послуг, який триває близько 1,5 години. При цьому майстер не використовує жодних заспокійливих чи снодійних препаратів. Жартує, що перед процедурою повинна домовитися з чотирилапим клієнтом, щоб він був чемним та не сіпався. Більшість клієнтів Тетяни – собаки. Жінка каже, що з ними можна домовитися, проте якщо коту щось не сподобалося і він «сказав» ні, то це вже остаточно.

Тетяна каже, що лучани-власники домашніх тварин готові витрачати гроші на грумінг. Зазвичай черга до її кабінету розписана більш ніж на тиждень вперед, постійно з’являються нові собаки і кішки, які потребують догляду.  

«Тим, хто хоче зекономити, наприклад, помити собаку вдома – відмовляю. Зазвичай це роблять аби як, і мені все ж доводиться переробляти. Декілька разів спробувала  і більше так не працюю. Усі європейські майстри наполягають на комплексному догляді. Зрештою, є багато інших майстрів, які готові працювати за менші гроші, але яким звідти вийде собака – не знаю. Завжди кажу, що процедуру собака проходить один раз  і потім три місяці ви на неї дивитеся. Вибирайте – на що хочете дивитися», – розповідає Тетяна Самутіна.

1
Зачіска для собачки від «Гармонії»
Зачіска для собачки від «Гармонії»

3
Зачіска для собачки від «Гармонії»
Зачіска для собачки від «Гармонії»

 

Вона переконана, що собаки з грум-кабінету завжди виходять щасливі.

«По-перше, тому, що це все нарешті закінчилося. По-друге, хазяїн таки прийшов, а не залишив. По- третє, все ж таки полегшало і зайве прибрали», – жартує жінка.

Ще Тетяна Самутіна розповідає про каністерапію – спосіб лікування людей спеціально навченими тваринами.

«Такого каністерапевта треба мати вдома усім», – констатує Тетяна Самутіна.

1
Постійні клієнти салону
Постійні клієнти салону

1
До і після процедури грумінгу
До і після процедури грумінгу

 

Жінка сама має вдома собаку, якого взяла у луцькому притулку «Ласка». Оскільки собака був піддатливим та неагресивним до людей, то Тетяна вирішила спробувати займатися цим лікуванням. Зараз жінка із своїм чотирилапим другом відвідує дитину, яка хвора на ДЦП. Згодом Тетяна Самутіна разом із комунальним підприємством «Ласка» у Луцьку  долучиться до створення цілого центру каністерапії. Однак, деталі поки тримає у секреті.

Олена ЛАУЩЕНКО

***

Передрук у ЗМІ без дозволу редакції заборонений

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024