Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter
БІЗНЕС.РАЙОН
Володимир Шегедин – один зі співзасновників кооперативу «Волинська картопля»
Володимир Шегедин – один зі співзасновників кооперативу «Волинська картопля»

Три цілі кооперативу «Волинська картопля»

13:01 01.11.2018
628

Картоплярі з Локачинського, Рожищенського та Луцького районів Наприкінці літа об’єдналися, щоб виступати на ринку одним гравцем. Розпочали з маркетингу – працюють над брендом «Волинська картопля».

Бізнес.Район з’ясовував у голови кооперативу Ігоря Батрашкіна, чого хочуть досягти фермери.

Читайте також: Головою кооперативу «Волинська картопля» став локачанин

1.ЕФЕКТИВНІСТЬ. Кооператив має 14 співзасновників, серед яких більшість дрібні господарі-одноосібники, а також фермерські господарства «Шегедин» та «Еко-Тур», які вирощують сортову картоплю.Об’єднання виробників картоплі має спільну важливу мету – підвищення ефективності картопляного бізнесу. Аграрії з року в рік мають проблему: нема ціни на картоплю. «Собака зарита» у тому, що є багато дрібних господарів, які поодинці виробляють надто малі об’єми. Натомість собівартість дуже висока, адже вроздріб доводиться купувати добрива, засоби захисту, паливно-мастильні матеріали тощо.

«Треба розвинути ринок. Об’єднавшись, кооператив зможе закупляти необхідні для ресурси виробництва гуртом. Таким чином зросте рентабельність», – пояснює Ігор Батрашкін.


2. ВЗАЄМОДОПОМОГА. Кооператив буле надати послуги співучасникам. Це буде допомога в обробітку ґрунт, посадці картоплі, збиранню врожаю і його зберіганню врожаю, реалізації, послуги по забезпеченню мінеральними добривами.


Читайте також: Професійний картопляр з Торчина продавав «скільки влізе» насіннєвої бульби за гривню

3. НОВІ РИНКИ. «Волинська картопля» у пошуку підприємців, зацікавлених у придбанні якісної бульби. На майбутнє у кооперативі розглядають можливості співпраці з підприємствами, які виробляють чіпси, або щось інше, де сировиною є картопля. Наприклад, крохмаль. Фермери хочуть вирощувати таку бульбу, бо це позбавить їх клопоту фасування. Крохмальну картоплю вантажать прямо з поля на завод, як цукровий буряк. Однак, ні у Волинській області, ні у сусідніх такого переробного підприємства нема, транспортування у віддалені області обходиться надто дорого, тож крохмальна картопля залишається рожевою мрією волинських фермерів.

Читайте також: Фермери з Луцького району вирощують фіолетову картоплю

У форматі кооперативу більш реальною перспективою для картоплярів стає співпраця з торговельними мережами. Адже ритейлери зацікавленні у безперебійному постачанні картоплі упродовж цілого року. Для «Волинської картоплі» така задача не під силу, поки нема овочесховища. Тому, поки об’єднання стане на ноги і створить власну інфраструктуру, на львівському ринку «Шувар» має з’явитися брендований павільйон «Волинська картопля».

Наталя ПАХАЙЧУК

Яна ПИЛИПІВ

Коментарі
19 листопада
Вчора
17.11.2018
16.11.2018
Топ оголошення
Підписатися на наші новини
*ви у будь-який момент зможете відписатися від наших новин