Робота шукає людей, або Який толк від Центру зайнятості  

06 Лютого 2019, 17:51
2376

На Волині у 2018 році  стало менше безробітних, а вакансій – побільшало.

На ринку праці в області діють мотиваційні програми для тих, хто хоче працювати і розвиватися.

Підбиваючи підсумки року, що минув, директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк навів статистику по кількості безробітних і проінформував про актуальні професії. Про це він розповів на прес-конференції 1 лютого.

«Приємні показники 2018 року показують, що 2019 рік зі збереженням цих тенденцій буде ще кращим», – запевняє Роман Романюк.

КОГО ШУКАЛИ І СКІЛЬКИ ПЛАТИЛИ

Завдяки оперативному працевлаштуванню громадян, кількість безробітних в області станом на 1 січня 2019 року порівняно з відповідною датою 2018 року зменшилась на 4,2% й становить 7 834 особи. Скоротилась і кількість одержувачів допомоги на 7,8%, яка становила 22 212 осіб.

Кількість актуальних вакансій за 2018 рік зросла на 400. Станом на 1 січня в базі вакансій Волинського  обласного центру зайнятості є 2600 вакансій.

«Це 2600 варіантів для працевлаштування для кожної людини, яка шукає роботу і має бажання  працювати», – запевняє Роман Романюк..

Середній розмір допомоги по безробіттю в грудні 2018 року становив 2577 гривень. А середній розмір заробітної плати  в вакансіях зростає на 33% в порівнянні з попереднім роком і сьогодні становить 5460 гривень.

«Це дуже кропітка і відповідальна робота працівників центру зайнятості з роботодавцями. Дуже складно сьогодні знайти хорошого, кваліфікованого робітника на мінімальну зарплату, адже молода людина на мінімальну заробітну плату навряд чи може задовольнити всі свої потреби безпосередньо в проживанні, в одязі, в навчанні, відпочинку», – каже Роман Романюк.

За його словами, Волинський обласний центр зайнятості стимулює роботодавців, щоб вони в своїх вакансіях збільшували розмір заробітної плати.

«Кількість працевлаштованих у 2018 році волинян становить 27 464 особи. Працевлаштовані оперативно до набуття  статусу «безробітного» майже 61% осіб. Ми не ставимо собі за ціль, щоб людина прийшла і стояла на обліку місяць, два, три. Ми ставимо за ціль максимально допомогти людині в короткий проміжок часу працевлаштуватися», – говорить директор Волинського обласного центру зайнятості.

Волинь працевлаштовує 61% безробітних, а середня цифра по Україні – 51%.

Найбільше роботодавці потребують водіїв автотранспортних засобів. Друге місце посідають вакансії продавців продовольчих товарів. Нижче другого місця: кухар, машиніст (кочегар) котельні, бухгалтери, продавці непродовольчих товарів, вчителі, пакувальники, медичні сестри та військовослужбовці (переважно атовці).

ЯК ПРАЦЮЄ РЕКРУТИНГ ВІД ЦЕТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

«Новий вид і напрямок нашої роботи у 2018 році, який активно почали використовувати в своїй роботі  – це рекрутинг», – розповів Роман Романюк.

Рекрутинг – це пошук різними способами і методами  потенційних, охочих до праці громадян не лише з числа незайнятих.

Специфіка напрямку рекрутингу полягає в тому, що центр зайнятості співпрацює з незайнятим населенням. Сьогодні у Луцьку уже працює відділ рекрутингу.

«Спеціалісти секторів і відділів рекрутингу шукають усіх охочих людей, яких тільки вони можуть знайти, яких знають, використовуючи для цього усі сервіси з пошуку роботи. Перші кроки не завжди бувають ідеальними, але на цьому етапі ми бачимо результат від запровадження рекрутингу і також будемо використовувати цей метод пошуку безробітних та охочих людей до праці у 2019 році», – проінформував Роман Романюк.

БЕЗРОБІТНІ САМІ СТВОРЮЮТЬ НОВІ РОБОЧІ МІСЦЯ

У 2018 році 135 безробітних отримали одноразову допомогу від центру зайнятості і започаткували власну справу та сьогодні активно займаються бізнесом.

«Дуже приємно коли безробітні починають самі створювати робочі місця, допомагаючи іншим », – розповів Роман Романюк.

У містах обласного підпорядкування діють центри розвитку підприємництва, які активно функціонують. Відбувається велика кількість заходів, приходить велика кількість людей. Також обласний центр зайнятості у 2018 році співпрацював з ГО «Клуб ділових людей Україна», яка створена у Львові, і продовжить цю традицію у 2019 році.

«Всього з «Клубом ділових людей» ми провели 12 заходів. Залучили 368 власників малого та середнього бізнесу на такі заходи і продовжуємо роботу на 2019 рік», – зазначив Роман Романюк.

У 2018 році фахівці служби зайнятості започаткували два нові проекти. «Успішна громада» допоможе територіальним громадам отримати кваліфіковані кадри без витрат на їх підготовку, та «Територія майстерності» – має на меті подолати безробіття в селах, охопить напрями ягідництва, садівництва, овочівництва, тваринництва, переробки та збуту, кооперації, проектної підтримки, національної кухні і підприємництва, агротуризму.

Олександр МЕЛЬНИК

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024