Як інстафермерка зі Старовижівщини вирощує і продає лаванду

05 Березня 2018, 15:54
7898

Надзвичайно красиві сади лаванди в Україні розташовуються на Волині. Фермерка займається ними вже 5 років і залюбки ділиться світлинами й порадами вирощування цієї рослини. Лаванду вирощують в одному з сіл Старовижівського району.


 

Нині пані Любов вирощує декілька сотень кущів фіолетової рослини і зауважує, що поки не готова до особливої уваги загалу, не хоче, щоб її працю понищили, тому не розкриває хоча б приблизного місцезнаходження лавандових садів, – пише «Агро-Центр».

У більшості з нас лаванда асоціється з милом чи захистом від молі у шафах, однак цю рослину використовують навіть у кулінарії.

«Я почала займатися вирощуванням лаванди, коли народилася дитина. Вже пройшло 5 років від перших кущів. Тоді я посадила 20 кущів і роздала їх своїм подругам», – розповідає фермерка.


 

Згодом про лаванду почали запитувати все більше.Тоді ж фермерка-початківець купила насіння і висадила його:

«Як виявилося, рослинам підходить наш клімат. Якщо знати технологію вирощування, займатися лавандою дуже легко, але треба, щоб хтось показав спочатку. Є початківці, які садять за інструкціями на упаковках і в них не виходить. Методом випробувань я змогла висадити насіння і воно прижилося. В Англії, наприклад, лаванда веде себе по-іншому. Я читала дуже багато інформації і все випробовувала на своїх кущах. Зараз можу заперечити половину інформації про вирощування, яка є в мережі», – розповідає фермерка.



Вирощує фермерка лаванду на трьох земельних ділянках, адже однієї великої території не має. В той ж час зауважує – мати великі поля лаванди в Україні важко, адже потрібно встановлювати охорону, і це не лише на Волині. Її друзі з Криму розповідають про подібні проблеми: квіти просто виривають. Збуває продукцію жінка через свій Instagram-акаунт.

Жінка вважає вирощування лаванди своїм хобі, а не бізнесом:

«Багато букетів я відправляю друзям абсолютно безкоштовно. Хочу мати гарне хобі і трохи заробити. Якби я ставила за пріоритет фінанси, то працювала б по-іншому».

У майбутньому пані Любов мріє зробити, як у Європі – у період цвітіння запрошувати на поля туристів, які б змогли фотографуватися та насолодитися такою красою:

«Я хотіла б зробити вхід безкоштовним, можливо, запровадити добровільні внески».

Коментарі
30 Липня 2018, 18:08
Доброго дня! хочу отримати у Вас консультацію по вирощуванню лаванди.
12 Липня 2019, 02:00
Доброго вечора я хочу запитати як вирощувати лаванду і хотіла б побачити ці поля
12 Липня 2019, 02:03
Доброго дня я хочу дізнатися як вирощувати лаванду і хотіла б побачити ваші поля
12 Липня 2019, 16:25
Хочу дізнатися як вирощувати лаванду як все розпочати
03 Серпня 2019, 00:50
Чи можна придбати у вас саджанці лаванди?
11 Травня 2020, 00:52
Чи можна придбати у вас саджанці лаванди?
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024