«Ми відкриємо свій перший супермаркет в Україні у воєнний час», – гендиректор мереж Наш Край та SPAR Віктор Мольченко

23 Квітня 2022, 15:33
Віктор Мольченко 2076
Віктор Мольченко

Торговельні мережі Наш Край та SPAR активно допомагають українським військовим та переселенцям, не забувають про розвиток власного бізнесу, і готові розробити та надати бізнес-план для відкриття нового торговельного об'єкта із врахуванням усіх особливостей регіону та місця його розташування.

Віктор Мольченко, генеральний директор торговельних мереж Наш Край та SPAR, в інтерв’ю RAU розповів, скільки магазинів зараз працюють, і які магазини є зруйнованими внаслідок активних військових дій, чи є проблеми з доставкою товарів, яким чином домовляються з постачальниками та співпрацюють з регіональними виробниками, як розробляють та надають готовий бізнес-план для відкриття нових закладів, чи істотно змінились ціни на товари, та які товари користуються найбільшим попитом, а також назвав основні фактори, які впливають на рентабельність та фінансові показники компанії та поділився планами відкриття нового супермаркету SPAR у Чернівецькій області.

– Скільки магазинів мережі Наш Край та SPAR зараз працюють і в якому режимі?

– Станом на цей момент з 266 працюють 243 супермаркети. Повністю або частково зруйновані шість супермаркетів у містах Ірпінь (Київська область), Ворзель (Київська область) та Харків. Також невідомо щодо стану двох магазинів у місті Буча (Київська область).

Фото зруйнованого магазину мережі в м. Ірпінь

Однак, незабаром відбудеться відкриття нового супермаркету SPAR у Чернівецькій області, у селі Великий Кучурів (вул. Головна, 24-А). Це буде перший наш новий торговельний заклад, який відкриється в Україні у воєнний час.

Торговельна площа нового закладу 131,5 кв. м, на якій уже традиційно, окрім основної продукції – бакалії, молочних продуктів, фруктів та овочів, консервів, ковбас та хлібобулочних виробів – також буде зона Food to Go із запашною кавою, смачними хот-догами та паніні. Для обслуговування покупців працюватимуть дві каси. Про дату відкриття супермаркету ми обов’язково повідомимо додатково.

Ми продовжуємо роботу в економічному тилу, адже бізнес в Україні повинен працювати, щоб забезпечити надійну підтримку на передовій. Тому не тільки дбаємо про роботу наших магазинів, що працюють, а й забезпечуємо розвиток мережі Наш Край в теперішніх реаліях. Так, зараз ситуація досить непроста, проте місце для роботи та розвитку завжди є.

Наша компанія вже понад 20 років працює на ринку франчайзингу в Україні саме у сфері продуктового рітейлу, а наразі це одна із найважливіших галузей економіки. Відкривши вже понад 280 торговельних закладів різного формату, ми знаємо на практиці, як налаштувати роботу магазину, запустити його у будь-якій ситуації та налагодити за різних економічних умов ефективний ланцюжок постачання.

Читайте також: Не криза, а стрес-тест: чого можна повчитися у «Нашого Краю», щоб вижити в пандемії

 

Ми співпрацюємо з багатьма регіональними виробниками, тому маємо можливість забезпечити наявність продуктів харчування, навіть у ситуації, коли великі корпорації та підприємства не можуть надати свою продукцію. Зараз існує істотна передумова для бізнесу зосередитись саме у західних регіонах, і тут ми, як ніхто, добре володіємо знанням ринку нерухомості, базою постачальників і маємо власний розподільчий центр у західному регіоні та надійних партнерів.

Окрім того, наші фахівці розробляють та надають готовий бізнес-план із врахуванням усіх особливостей регіону та місця розташування торговельного об'єкта, готують ефективний маркетинговий план, надають кваліфіковану допомогу та супровід при відкритті магазину, автоматизують роботу торговельного закладу, завдяки власному програмному забезпеченню та надають унікальну програму лояльності.

– Чи є проблеми з постачанням товарів і яких саме? Чи вдається вчасно здійснювати оплату за поставлені товари? Яким чином домовляєтесь з постачальниками?

– Ми не загострюємо увагу на проблемах, які виникають, а концентруємось на шляхах їх вирішення. Так, звісно, проблеми в теперішній час є. Переважно вони пов’язані з підвищенням цін постачальниками, відмовою виконувати умови договорів, логістичні складнощі, та проблеми з відсутністю деяких категорій товарів.

Співробітники «Наш Край«/SPAR формують сухпайки для ЗСУ

Проте, ми продовжуємо працювати і основне наше завдання зараз – забезпечити людей в Україні необхідними продуктами та промисловими товарами, щоб вони змогли спокійно працювати та дбати про свої родини, а також, за можливості, допомагати ЗСУ.

Тому ми постійно шукаємо нових постачальників і укладаємо нові угоди. Отримуємо досить багато звернень саме від місцевих виробників, які готові з нами співпрацювати.

Дуже очікуємо на зміни в умовах кредитування бізнесу, які були ініційовані Асоціацією рітейлерів України та Кабінетом міністрів. Це має значно підтримати економіку нашої держави за сучасних умов.

– Чи істотно змінились ціни на товари у магазинах мережі Наш Край та SPAR після початку війни?

– З перших днів війни ми тримаємо мінімальну націнку на соціально необхідні для населення продукти згідно з вимогами законодавства. Проте, звичайно, листи від виробників з інформацією про подорожчання деяких товарів ми отримуємо. Пов’язане зростання цін переважно з підвищенням собівартості продукції, адже зросли ціни на деяку сировину й транспортні втрати. Ці зміни становлять від 5% до 30%.

– Які товари у магазинах мережі Наш Край та SPAR зараз мають попит?

– Зараз найбільшим попитом користуються товари бакалійної групи: крупи, сіль, м’ясна та рибна консервації, їжа швидкого приготування, безалкогольні напої, зокрема вода.

– Чи вже обчислювали фінансові збитки внаслідок війни, і в яку суму можете їх оцінити?

– Щодо збитків, то тут питання не тільки в безпосередніх матеріальних втратах від військових дій, а й у значному скороченні часу роботи магазинів, зміни в структурі продажів, подорожчанні логістичних послуг, відмови деякими виробниками в односторонньому порядку від довоєнних договорів, та інші фактори, які одразу впливають на рентабельність та фінансові показники компанії. Тому остаточні підсумки ще рано робити.

– Чи приєдналися мережі магазинів Наш Край та SPAR до волонтерської діяльності, та яким чином допомагаєте внутрішнім переселенцям та Збройним силам України?

– У такі часи волонтерство – це частина нашого життя. Це наша окрема важлива «лінія фронту», яку ми активно утримуємо. Тут ми розпочали діяльність одразу у кількох напрямках.

Організували роботу центру допомоги внутрішньо переселеним особам у Луцьку (щодня в центрі перебуває близько 200 осіб, зокрема 25-30 дітей, яким ми надаємо медичну та юридичну консультацію, а також забезпечуємо для них триразове харчування).

Також формуємо та відправляємо для підрозділів територіальної оборони і Збройних сил України індивідуальні аптечки, тактичні рюкзаки та сухпайки (вже сформували і відправили на передову понад 2500 аптечок, 300 рюкзаків та 10 000 сухпайків).

Також збираємо та відправляємо необхідні ліки та медикаменти для лікарень. Проводимо одноденні курси з тактичної медицини та бойової підготовки та щоденний мистецький марафон «Арт-батальйон» в музеї сучасного українського мистецтва Корсаків.

З  перших днів війни ми отримуємо дуже потужну гуманітарну допомогу від наших партнерів SPAR з усього світу, зокрема від: SPAR International, SPAR Іспанія, SPAR Велика Британія, SPAR Нідерланди, SPAR Грузія, SPAR Польща, SPAR Данія, SPAR Гран-Канарія, SPAR Албанія, SPAR Норвегія, SPAR Німеччина, SPAR Угорщина, SPAR Швейцарія, SPAR Австрія, SPAR Ірландія, SPAR Італія та SPAR Бельгія. За що ми їм дуже вдячні.

Це продукти харчування, засоби гігієни, ліки та медичні засоби. Частину цієї допомоги, близько 40 тонн, ми передали благодійній організації Мальтійський орден у Львові, а частину, понад 60 тонн, відправили у Харків. Також ми співпрацюємо з органами влади та соціальними службами у місті та надаємо їм допомогу продуктами харчування.

Багато наших співробітників беруть участь в інших волонтерських проєктах, наприклад, у навчанні першій домедичній допомозі та бойовій підготовці, яке допомагає організовувати бізнес-академія практичного менеджменту PMBA. Ми вже навчили близько 7000 людей.

– Чи багато співробітників мереж супермаркетів Наш Край та SPAR мобілізували до Збройних сил України або ж вони самостійно долучились до підрозділів територіальної оборони? Чи будуть гарантовані для них збереження робочих місць і виплата зарплати?

– Ми цінуємо та поважаємо вибір кожного нашого працівника. Адже ті, хто вирішили боронити країну в лавах територіальної оборони та Збройних сил України, і ті, хто працює в тилу – всі прагнуть швидше наблизити день нашої перемоги. Тому незалежно від вибору, кожен наш співробітник – на своєму місці, де він вважає, що може бути найбільш корисним та ефективним. Звісно, тих, хто пішов служити, ми чекаємо і зберігаємо за ними робочі місця. А поки їхні функції «підхопили» колеги, тому робочі процеси не зупиняються. Ми обов’язково переможемо! Слава Україні!

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024