Без шкоди для людей, природи та тварин: на Дніпропетровщині вирощують органічний амарант

08 Грудня 2023, 16:39
Директор з продажу компанії «АХІМСА» Денис Павлов 748
Директор з продажу компанії «АХІМСА» Денис Павлов

Компанія «АХІМСА» з Дніпропетровщини виготовляє органічну крупу, олію та пластівці з амаранту. Вироби з цієї злакової культури не часто зустрінеш на полицях супермаркетів України, але про користь амаранту відомо багатьом прихильникам здорового харчування.

Нещодавно підприємство стало фіналістом проєкту START SPAR для підприємців, які виробляють унікальний продукт та прагнуть вийти на новий рівень у бізнесі.

Про мікроелементи та речовини, які містить диво-злак, особливості його вирощування у нас, філософію здорового життя від «АХІМСА» та про те, що означає назва підприємства, виданню Бізнес.Район розповів директор з продажу продукції Денис Павлов.

Підприємство, яке займалося сільськогосподарським виробництвом, створили у 2005 році. Тоді «АХІМСА» вирощувала яблука, які продавали в супермаркети, на переробку та за кордон. 

Згодом підприємство освоїло нові напрями виробництва. У 2015 році з’явилася ідея органічного виробництва – вирощування рослин без хімії, обприскування та будь-яких шкідливих речовин. З 2016 року «АХІМСА» працює як сертифікований виробник органічної продукції.

Продукція від «АХІМСА»
Продукція від «АХІМСА»

Як амарант прижився на Дніпропетровщині 

У цей час на підприємстві почали вирощувати та переробляти амарант.

«Тоді ми вирощували полуницю, малину, порічку і возили заморожені та сублімовані ягоди на виставки в країни Європи. Під час поїздок дізналися більше про амарант, який там вже був достатньо популярним», – розповів Денис Павлов.

За його словами, перші два роки вирощувати цей злак на Дніпропетровщині було доволі складно, попри те, що амарант добре росте у лісостепу та нормально може переносити спеку.

«Культура складна, хоча може рости навіть у пустелі. Однак, при органічному вирощуванні, без хімії та обприскувань, її «забиває» амброзія та полин. Довелося певний час навчати співробітників правильному догляду за злаком, як це роблять на батьківщині амаранту – в Латинській Америці», – розповів директор з продажів.

До речі, саме в Перу та Чилі найкращі умови для вирощування амаранту. У гористій місцевості сприятливий клімат, достатній рівень вологості, а гори захищають рослину від вітрів. Там також вирощують і популярні у Європі та відомі прихильникам корисного харчування – чіа та кіноа.

Читайте також: З Києва – на Рівненщину: подружжя підприємців перевезли кавовий бізнес у Демидівку

Корисна їжа з цільного зерна, круп, пластівців та борошна

Щороку «АХІМСА» засаджує корисним злаком 50 гектарів, з одного гектару збирають тонну органічного амаранту. На сезонному виробництві  – вирощуванні культури – працює 50 людей. У цехах, де злак переробляють, – 10-15 працівників.

«Побудувати завод з нуля дуже дорого. Тож все обладнання закупали не відразу, а поступово. Спочатку купили борошномолки, мийки, пізніше – лінію під виготовлення пластівців, згодом – преси для олії», – розповів директор з продажу.

Наразі амарант переробляють на цільне зерно в оболонці та крупу – шліфоване зерно. Приготувати, наприклад, кашу можна і з цільного зерна, і з крупи.

«Цільне зерно перед приготуванням необхідно замочувати на ніч, а варити наступного дня приблизно пів години. Крупу можна закинути у  киплячу воду і за 15 хвилин страва буде готова. Наразі у нас купують і зерно, і крупу. Але цільне зерно корисніше, бо його оболонка містить  більше корисних для організму мікроелементів», – розповів Денис Павлов.

«АХІМСА» також виготовляє пластівці з пресованої крупи амаранту, які можна додавати у йогурт або заливати молоком чи бульйоном та їсти. Крім того, тут виготовляють амарантове борошно, з якого печуть корисний та унікальний хліб та олію – джерело вітамінів та мікроелементів, які мають попит не лише в нутриціологів.

Читайте такожБез жирів та шкідливих добавок: підприємець з Луцька виготовляє античипси з лаваша

Амарантову олію від «АХІМСА» продають на експорт 

«Наразі фахівці рекомендують вживати амарантову олію. Звісно, вона не лікує, але корисна при проблемах з пам’яттю, судинних, онкологічних захворюваннях. Крім того, амарант містить сквален, який регенерує, відновлює клітини. До речі, в природі цей натуральний антиоксидант знаходиться лише в амаранті та печінці акули», – розповів Денис Павлов.

Підприємство продає свою продукцію через власний інтернет-магазин та магазини партнерів, які реалізують екологічні, органічні продукти. Амарантову олію, виготовлену на підприємстві, продають також в Австрію, Канаду, Німеччину.

Читайте також: Енергетичні батончики без цукру: підприємець з Львівщини виготовляє корисні перекуси за власним рецептом

Популяризація амаранту в Україні 

За словами Дениса Павлова, кілограм органічного амаранту у роздріб коштує 119 гривень, за неорганічний продукт доведеться заплатити 80 гривень. Різниця у вартості невелика, але у вирощування та переробку органічного злаку треба багато вкласти.

«Виробництво органічного продукту доволі вартісне. Треба виростити злак без всякої хімії, виготовити з нього продукт на сертифікованому обладнані, запакувати його в екологічну упаковку», – додав директор з продажів.

На кожному етапі виробництва відбувається сертифікований нагляд. Перевірки проводить «Organic Standard» – сертифікаційний орган, який здійснює інспекцію та сертифікацію органічного виробництва.

 За словами Дениса Павлова, амарант в Україні відомий менше, ніж в європейських країнах, де здорове і корисне харчування в тренді, а люди віддають перевагу здоровим та натуральним продуктам. Якщо популяризувати амарант в Україні, то згодом його будуть продавати в усіх супермаркетах.

У найближчому майбутньому «АХІМСА» планує розширити лінійку власної продукції та виготовляти сухі корисні сніданки, перекуси на основі амаранту та інших органічних, корисних рослин.

«Наразі ми працюємо у колаборації з підприємцем, який виробляє  безглютенові макарони на основі амаранту, готує сухі сніданки для дітей, горіхові пасти із додаванням чіа, кіноа, амаранту. Ми реалізуємо його продукцію у своїх магазинах. Десь 70% покупців – батьки, які піклуються про здорове харчування своїх малюків. У наступному році запустимо нову лінію подібної продукції з амаранту», – розповів директор з продажів.

Філософія «АХІМСА» полягає у виробництві не лише якісної, повністю натуральної продукції, а й корисної для тих, хто її купує.

До речі, назва підприємства у перекладі зі санскриту означає – не нашкодити людині, природі, тварині. На підприємстві навіть є власна невелика ферма, де розводять корів не для забою, а виключно для молока. З нього виготовляють органічне вершкове масло, згущене молоко, яке можна їсти навіть річним малюкам.

Придбати продукцію з органічного амаранту від «АХІМСА» протягом грудня можна у супермаркетах SPAR за адресами:

  • Волинська область, місто Володимир, вулиця Ковельська, 132;
  • Волинська область, місто Луцьк, вулиця Конякіна, 7а;
  • Житомирська область, місто Бердичів, вулиця Житомирська, 113;
  • Івано-Франківська область, місто Івано-Франківськ, вулиця Січових Стрільців, 78;
  • Київська область, селище Ставище, вулиця Цимбала Сергія, 13/1;
  • Львівська область, місто Львів, вулиця Кульпарківська, 64а;
  • Полтавська область, місто Полтава, вулиця Головка, 15;
  • Рівненська область, місто Вараш, вулиця Енергетиків, 19;
  • Харківська область, місто Харків, вулиця Кооперативна, 1а;
  • Львівська область, місто Борислав, вулиця Трускавецька, 125.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024