Чи може юридична особа на Волині отримати дохід при ліквідації

28 Грудня 2019, 17:18
Фото ілюстративне 1835
Фото ілюстративне

У випадку неповернення засновникам належних їм внесків при ліквідації, у зв’язку з відсутністю активів після задоволення вимог кредиторів, дохід у юридичної особи-платника єдиного податку не виникає.

Згідно із п.п. 8 п. 292.11 ст. 292 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до складу доходу, визначеного ст. 292 ПКУ, не додають суми грошей та вартість майна, внесені засновниками або учасниками платника єдиного податку до статутного капіталу такого платника. Про це інформують в ГУ ДПС у Волинській області.

Відповідно до порядку ліквідації юридичної особи, визначеного ст. 111 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV із змінами та доповненнями, ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред’явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідують, перелік пред’явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду.

Проміжний ліквідаційний баланс затверджують учасники юридичної особи, суд або відомство, яке прийняло рішення про ліквідацію юридичної особи.

Після завершення розрахунків з кредиторами ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає ліквідаційний баланс, забезпечує його затвердження учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, та забезпечує подання органам доходів і зборів.

Майно юридичної особи, що залишилося після задоволення вимог кредиторів (серед яких і за податками, зборами, єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та іншими грошима, що належить сплатити до державного або місцевого бюджету, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування), передають учасникам юридичної особи, якщо інше не визначено установчими документами юридичної особи або законом.

Отже, у ліквідаційному балансі, який затверджують учасники юридичної особи або відомство, що вирішило щодо ліквідації юридичної особи, відображають результати прийнятих рішень про стягнення боргів, розподілення активів, власного капіталу та погашення (списання) зобов’язань, що повинно призвести до відсутності активів, власного капіталу і зобов’язань ліквідованого підприємства на заключну дату складання ліквідаційного балансу.

Якщо при ліквідації суб’єкта господарювання після задоволення усіх вимог кредиторів відсутні активи (власний капітал), що підтверджують дані ліквідаційного балансу такого суб’єкта, то можливості повернення засновникам належної їм частки майна та грошей, внесених ними до статутного капіталу, не має. Тобто, у випадку неповернення засновникам належних їм внесків при ліквідації, у зв’язку з відсутністю активів після задоволення вимог кредиторів, дохід у юридичної особи-платника єдиного податку не виникає.

Читайте також: Як правильно юридичним особам Волині використовувати печатку

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024