«Зелена» енергетика та іноземні інвестиції: як на Волині будуватимуть вітряки

16 Червня 2020, 11:02
1939

Близько 300 мільйонів євро іноземних інвестицій планують вкласти у будівництво вітряних електростанцій у Волинській області впродовж наступних 5 років. 

Про це повідомляють у Волинській ОДА.

Великий інвестиційний проєкт обговорили під час робочої наради голови Волинської обласної державної адміністрації Юрія Погуляйка, голови Волинської обласної ради Ірини Вахович та керуючого партнера інвестиційно-девелоперської кампанії UDP Renewables Сергія Євтушенка.

Сергій Євтушенко розповів, що у 2016 його компанія залучила в Україну одного зі світових лідерів галузі відновлюваної енергетики Acciona Energia Global з інвестицією в 54,7 мільйона євро. Завдяки цій співпраці вже реалізовано кілька великих проєктів по переробці сонячної енергії.

Волинська область, на думку експерта, має хороший інвестиційний потенціал, адже поруч кордон із ЄС та тут найменш завантажені електромережі в Україні, тоді як на півдні вони перевантажені відновлювальними джерелами.

Разом з тим, їхнім експертам вдалося на Волині «знайти» вітер і необхідну швидкість на висоті 148 метрів, оскільки через регіон проходить Володимир-Волинський вітровий тунель, який вже використовують для вироблення «зеленої» електроенергії у Польщі. Там, до слова, вже побудована вітряна електростанція у місті Томашув-Любельський.

Нагадаємо, що проєкт пропонують реалізувати на території Локачинського району.

Керівник департаменту зовнішніх зносин, залучення інвестицій та з питань туризму і курортів Ігор Чуліпа розповів, що перша зустріч з інвесторами відбулася ще у листопаді 2019 року, але проєкт відтермінувався. Однак, перемовини відновили і вже сьогодні напрацювали алгоритм дій, узгодили позиції та бачення місцевої влади та інвесторів щодо співпраці.

«Згідно плану, який ми попередньо напрацювали, будівництво має розпочатися навесні 2021 року, а завершитись у 2025, коли будуть введені в експлуатацію усі три черги вітрової електростанції», – підсумував Ігор Чуліпа.

На завершення зустрічі, керуючий партнер інвестиційно-девелоперської кампанії UDP Renewables Сергій Євтушенко зазначив, що «зелена» енергетика – це вже незворотній тренд й основа розвитку енергетики в цілому світі. У ці процеси вже залучені навіть найвідсталіші країни, а найрозвинутіші вже ставлять перед собою амбітні цілі: на 100% перейти на відновлювані джерела енергії до 2040 чи 2050 року.

Читайте також: Кабмін схвалив меморандум про зниження «зеленого» тарифу

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024