Формула безсмертної організації від бізнесмена Віктора Корсака. Цитатник WEST HR FORUM

03 Червня 2021, 23:26
Віктор Корсак 2608
Віктор Корсак

Щоб забезпечити довге і успішне життя організації, потрібно набирати в команду активних менеджерів, дотримуватися низки законів і звертати увагу на життєві цикли. А також брати приклад із живої природи.

Про це говорив 21 травня на WEST HR FORUM меценат, бізнесмен, голова правління групи компаній VolWest Group Віктор Корсак. Він детально розповів про формулу безсмертної організації, а саме про біоніку у менеджменті.

Як зробити, щоб усі ваші бізнеси не пропали? Відповідь на це та інші питання Бізнес.Район записав у формі цитатника.

 

Для розвитку потрібен конфлікт

Відомо, що тільки 20% компаній залишаються на ринку два роки після свого створення, решта йдуть в інший світ. Середній вік компаній в Європі – 20 років, в США – 40, а в Україні 16 місяців. Нашій компанії, до речі, наступного року уже буде 30 років. Європу обігнали, Америку доганяємо.

***

Цикл є повторюваним закінчуваним замкнутим процесом, який переводить ціль в потрібний результат. Життєвий цикл підприємства – це сукупність стадій, які проходить підприємство у перебігу своєї життєдіяльності від створення до ліквідації, кожна з яких є певною системою стратегічних цілей і завдань, особливостями формування ресурсного потенціалу, досягнутими результатами.

***

Усе живе у природі має 4-5 стадій – створення, зростання, зрілість та спад.

***

Для розвитку потрібен конфлікт. Якщо у вашій організації немає конфлікту чогось із чимось, то розвитку не буде.

***

Кількісні зміни ведуть до якісних і навпаки. Бувають ситуації, що ти щось робиш, а нічого не виходить, але ти твердо знаєш, що робиш правильно. Потім в один момент твої старання виправдовуються.

 

Чому одні організації розвиваються, а інші помирають

За Емельяновим, є тимчасові цикли – «тусовка», «механізація», «внутрішнє підприємництво», «менеджмент якості». Зазвичай, коли починається будь-який бізнес, то це більше схоже на якусь «тусовку»: всі все роблять, потім розуміють, що треба формалізуватися. Потім шукають підприємців, а потім уже виходять на дорогу удосконалення.

***

Грейнер (Ларі Грейнер, професор Гарвардської школи бізнесу, – ред.) стверджує, що є п’ять стадій розвитку організації. На першій стадії відбувається ріст за рахунок створення, але людина, яка створила бізнес, деколи не може дати йому ради і не дає розвиватися іншим.

Якщо організація вижила, то ріст відбувається шляхом директивного управління і з'являється криза автономії, тобто власник втрачає деякий контроль. На третій стадії ріст відбувається за рахунок делегування повноважень, але з’являється криза контролю.

На четвертій – ріст шляхом координації, але виникає бюрократія, яка гальмує розвиток. А на останній стадії – ріст за рахунок угод. Криза синергії – це коли вже всі з усіма подомовлялися, немає конфлікту і знову зупиняється розвиток.

Читайте також: Чим швидше ми приймаємо рішення, тим більше заробляємо. Цитатник WEST HR FORUM

 

Кодекс безсмертя компанії

Я хочу нагадати закони цієї системи. Я називаю їх «кодексом безсмертя» організації. Це:

Стійкість. Кількісно передбачає побільше компонентів у системі (менеджери, топ-менеджери, працівники). Завжди на вході в систему є ресурси, а також є фактори зовнішнього впливу. Чим більше компонентів у системі, тим вона вважається стійкішою, але при цьому важче розвивається. Структурна стійкість – це сила зв’язків.

Синергетичні ефекти. Результат суми завжди більший за суму результатів. Якщо запитати поштою 10 людей їхню думку, то в результаті отримаємо 10 різних думок, а якщо запитати їх вживу, то з цих думок виникне інша. Це і є ефект синергії менеджменту.

Централізація – децентралізація. Це закон вимагає постійної циклічності – контролю та втрати контролю.

Розгортання та згортання системи. Дає зрозуміти, що будь-які проекти потрібно починати із надресурсами.

Емерджентність. У кожного з нас є свої особливості, але коли ми усі разом збираємося, то виявляється особливість, якої не має жоден з нас. Наприклад, якщо жовтий змішати з червоним, то вийде синій. Саме командна робота дозволяє реалізувати цей закон.

Зворотній зв'язок. Без нього будь-яка система помирає, тому що вона не може контролювати зовнішнє середовище і не може зрозуміти, куди вона рухається.

Нерівномірність розвитку компонентів. На різних етапах організація та її працівники розвиваються по-різному. У таких випадках потрібно нівелювати слабкі місця, тому що система працює настільки ефективно, наскільки працює її найслабше місце.

Поліваріантність розвитку. Потрібно не забувати, що з точки А в точку Б можна прийти дуже великою кількістю шляхів.

***

Враховуючи ці закони у мене є таке бачення «безсмертної організації». Суть полягає в тому, що життєвий цикл організації складається із життєвих циклів менеджерів, які визначають розвиток.

Організація починається із якогось засновника, він деякий час працює, але його життєвий цикл закінчується, з'являється інший менеджер, який буде продовжувати діяльність. Друга складова – усі повинні дотримуватися тих базових речей, про які ми щойно говорили.

Отже, для забезпечення «безсмертя» компанії потрібні дві речі: боротися за життєвий цикл менеджера, щоб він тривав якомога довше, і підтримувати загальні закони системи.

 

 

Формула сили менеджера

Я вірю в пасіонарність, в людину енергонадлишкового типу, яка має здатність вбирати і абсорбувати із зовнішнього світу енергії більше, ніж потрібно, і спрямовувати цю енергію на цілеспрямовану роботу. У бізнесі таку людину називають лідером, але головне, що в цієї людини повинна бути енергія.

Друге – це професіоналізм. Є професіоналізм діяльності  та особистості. Тобто, в людини повинні бути як професійні компетенції, так і психологічні.

Третє – низькі бар’єри розвитку. Бар’єри, комплекси та стереотипи навіть при великій енергії та професіоналізмі не дадуть розвинути силу менеджера.

***

Пропоную таку формулу сили менеджера: енергію помножити на професіоналізм особистості, помножити на професіоналізм діяльності і поділити на внутрішні бар'єри плюс зовнішні бар’єри.

Отже, сила організації дорівнює сумі сил менеджерів, які визначають її розвиток і поділити на опір в цілому системи(регламенти, бюрократія) і помножити на системний мультиплікатор.

Якщо слідкувати за силою цих менеджерів і дотриманням законів, то організація буде жити вічно.

 

Біоніка в бізнесі

Біоніка – наука про застосування в технічних пристроях та різноманітних системах принципів організації живої природи. Ми видумуємо, ходимо по колу, а природа уже все, що мала створити – створила. Ми не використовуємо ресурс, який є навколо, а він може бути хорошим порадником.

Наприклад, на основі листка лотоса вчені розробили водонепроникний одяг. Біоніка в бізнесі може нам допомогти, адже це джерело унікальних ідей. Маркетинг – це як функціонування очей, носа, язика, що забезпечують зір, нюх, смак.

Бізнес-процеси – це як скелет та м'язи, які забезпечують стійкість та рух. Мерчандайзинг – це як зовнішній вигляд людини, яка робить її привабливою. Інвестування – це як легені, які дають організму кисень.

Менеджмент – це як діяльність мозку та нервової системи, які управляють усім тілом. Логістика – це як робота шлунково-кишкового тракту, який забезпечує організм поживними речовинами. Фінанси – це як кров та кровоносна система, яка доставляє енергію до кожної клітини. Лідер – це як серце. Розвиток – це як секс та репродуктивна система, що гарантує майбутнє.

***

Відомо, що в людини частина процесів ритмічні, а частина – аритмічні. Ритмічні – це сон, серцебиття. Аритмічні – це робота мозку, його не можна вводити в ритмічний стан, для цього є пізнання, навчання, зміна роботи, адреналін, мистецтво.

Для того, щоб забезпечити життя менеджера, йому потрібно забезпечити як біологічну ритмічність, так і соціальну аритмію. Якщо використати принципи біоніки і перенести це на організацію, то в ній теж є ритмічні та аритмічні процеси.

Ритмічні – логістика, збори, платежі. Щоб це організувати, повинні бути стандарти, регламенти, положення, процедури. Аритмію можна організувати по образу людини, робота маркетингу і піару повинна бути аритмічною. Що робити:

·        Колективний досвід, пізнання

·        Ротація, нові професії

·        Урізноманітнення корпоративних заходів

·        Адреналін (корпоративний рафтинг, дайвінг)

·        Мистецтво

 

 

***

Генез організації є коротким повторенням життя людини. Дитині важливо дати знання, але не насадити їй стереотипів і комплексів. Аналогічно потрібно робити в бізнесі. Для підлітка найголовніше – це референтна група, він хоче на когось рівнятися.

У бізнесі аналогічно – стартапер, який підріс, хоче зробити речі, які насправді недосяжні, тому на цьому етапі потрібно впровадити інститут виконавчого директора. Далі йде етап розквіту, в якому, на мій погляд, найбільша проблема – це мотивація.

 У бізнесі так само є ілюзія, що так буде завжди, тому потрібно випускати нові товари, робити експансії на нові території.

Наступний етап – це старіння. Тут головна проблема у тому, що повторюваність набридає, тому потрібно шукати щось нове, шукати нові активності.

Смерть – питання філософське. В організації так само важливо, щоб після тебе щось лишилося.

Читайте також:  Десять спікерів, «живі кейси» та подарунки: відбувся шостий WEST HR FORUM 2021

 

Висновки

Щоб забезпечити безсмертя організації, потрібно мати в команді пасіонарних професіоналів із низькими внутрішніми та зовнішніми бар'єрами, а також забезпечити реалізацію законів системи: стійкість, синергію, емерджентність, зворотний зв'язок, централізацію і децентралізацію.

Використання законів які є у живій природі для розвитку організації підвищуватиме її ефективність та забезпечить «безсмертя», адже життєвий цикл представника виду короткий, а виду в цілому надзвичайно довгий.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024