Підсумки роботи Волинського рибоохоронного патруля у 2022 році

13 Січня 2023, 15:20
Підсумки роботи Волинського рибоохоронного патруля у 2022 році (фото ілюстративне) 1029
Підсумки роботи Волинського рибоохоронного патруля у 2022 році (фото ілюстративне)

У 2022 році, попри повномасштабну війну та військовий стан у країні, державні інспектори Волинського рибпатруля продовжили роботу щодо охорони водойм області.

У лютому частина інспекторського складу пішла до лав ЗСУ, тому протягом 2022 року в рибоохоронних рейдах були залучені п'ять державних інспекторів, на яких припадає понад 20 тисяч гектарів рибогосподарських водних об’єктів Волинської області. Про це Бізнес.Район інформує Волинський рибпатруль.

У 2022 році державні інспектори здійснили 256 рибоохоронних рейдів на внутрішніх водоймах області і місцях реалізації водних біоресурсів. В результаті викрили 531 порушення, з яких  89 грубих за ч. 4 ст. 85 КУпАП.

Також склали 362 протоколи за ч. 3 ст. 85 КУпАП (порушення Правил рибальства) та 7 протоколів за ст. 88 – 1 КУпАП (порушення порядку придбання, збуту водних біоресурсів). Оформили 66 актів виявлення та вилучення безгосподарського майна, згідно з якими вилучили 397 заборонених знарядь лову.

Ще 97 одиниць лову вилучили у порушників рибальства. Протяжність вилучених заборонених сітних знарядь склала понад 19 кілометрів. Вилучені знаряддя двічі утилізували працівники рибоохоронного патруля.

Викриття порушень відбувалися спільно із громадськими інспекторами, співробітниками поліції та екологічної інспекції. До участі у рейдах запрошували громадських активістів та небайдужих рибалок. Завдяки роботі державних інспекторів рибоохорони виявили порушення, під час яких нарахували 655 548 гривень збитків. Порушники уже повернули до територіальних громад 102 112 гривень. По інших подали цивільні позови або відкрили провадження у ВДВС.

В рамках рибоохоронних рейдів у порушників вилучили понад 249 кілограмів водних біоресурсів. Рибу у живому стані рибоохоронці повертали у водне середовище тим самим зберігаючи генофонд аборигенної іхтіофауни регіону та попередивши збитки на суму 851 588 гривень.

За цей період склали та направили до судів 98 справ для притягнення порушників до адміністративної відповідальності. Також одну справу проти громадянина, який здійснював незаконний вилов риби з заподіянням істотної шкоди рибному господарству передали органу досудового розслідування.

Протягом року на порушників наклали штрафів на суму 48 573 гривень. Для активізації зусиль щодо стягнення збитків та штрафів працівники рибпатруля активізували роботу з органами Державної виконавчої служби, місцевого самоврядування та судами. До держбюджету уже надійшло 46 125 гривень.

«Попри війну в країні державні інспектори здійснюють посилений контроль за водними об’єктами для захисту рибних запасів Волині. А громадяни, своєю чергою, повинні дотримуватися природоохоронного законодавства та не завдавати шкоди рибному господарству держави. Лише відповідальне ставлення та підвищення рівня екосвідомості громадян допоможуть зберегти та примножити популяцію іхтіофауни у наших водоймах», - наголосив начальник Волинського рибоохоронного патруля Тарас Куньчик.

Волинський рибоохоронний патруль нагадує рибалкам, що у грудні 2022 року змінилися Правила любительського та спортивного рибальства, тому ознайомтеся з новими правилами перед риболовлею.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024