«Військовий» ПДФО з місцевих до держбюджету: Рада схвалила законопроєкт

08 Листопада 2023, 14:00
«Військовий» ПДФО з місцевих до держбюджету: Рада схвалила законопроєкт 1232
«Військовий» ПДФО з місцевих до держбюджету: Рада схвалила законопроєкт

Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт №10037, яким пропонують переспрямувати ПДФО з забезпечення військових з місцевих до державного бюджету.

Про це написала голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа.

За інформацією Підласої, документ підтримали 253 нардепи. Ключові норми законопроєкту:

  • доходи дорожнього фонду у 2024 році спрямовують в загальний фонд державного бюджету і спрямовують на потреби оборони;
  • «військовий ПДФО» з 1 жовтня 2023 року до 31 грудня року, в якому завершать воєнний стан зараховують до державного бюджету;
  • з 1 жовтня по 31 грудня 2023 року «військовий ПДФО» спрямовують до державного бюджету в пропорції 50% на 50%: ДСЗІ на дрони (13 мільярдів гривень) і Міноборони на закупівлю артилерійських систем (13 мільярдів гривень).

З 1 січня і до 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан «військовий ПДФО» розподілять в таких пропорціях:

  • 45% – ДСЗІ на дрони (прогноз 43+ мільярди гривень);
  • 45% – Мінстратегпром для розгортання виробництва боєприпасів та зброї (43+ мільярди гривень);
  • 10% – розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 мільярдів).

Роксолана Підласа додала, що «звичайний ПДФО» залишається в громадах в обсязі 64% (при цьому не менше 4% податку мають бути спрямовані на проведення розрахунків при виробництві теплової енергії, а також на підтримку підприємств з виробництва, постачання теплової енергії, а також централізованого постачання холодної води та водовідведення.

Окрім того, у 2024 році реверс не вилучається з усіх громад. У 2024 році всі громади дотягуються до рівня доходів 2021 року дотаціями. Села та селища отримають можливість здійснювати внутрішні та зовнішні запозичення за погодженням з Мінфіном (зараз тільки міські громади можуть здійснювати).

А також залишки на рахунках ОМС можна буде використовувати лише на пріоритетні видатки: соціальні, підтримку оборони, лікування та реабілітацію осіб, які постраждали від російської агресії тощо. Ніякого будівництва.

Нагадаємо, Верховна Рада України 17 жовтня не схвалила в другому читанні законопроєкт №10037, який пропонує переспрямувати ПДФО з забезпечення військових з місцевих до державного бюджету. Законопроєкт тоді відправили на повторне друге читання. Також парламентарі підтримали скорочені терміни підготовки до повторного другого читання.

Кабмін подав до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонується військовий податок на доходи фізосіб (ПДФО) направити з місцевих бюджетів на закупівлю техніки й власне виробництво зброї. Законопроєкт викликав напружену реакцію серед громад.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024