Де і як шукати гранти для розвитку бізнесу: інструкція

06 Грудня 2023, 14:12
Де і як шукати гранти для розвитку бізнесу: інструкція 1514
Де і як шукати гранти для розвитку бізнесу: інструкція

Як бізнесу скористатися грантом, які можливості для розвитку він надає,  як працювати так, аби він приніс додаткові кошти підприємству.

Про це розповіла експертка в галузі фандрейзингу та грантрайтингу Ірина Деркач під час навчального вебінару у межах спільного проєкту Запорізької і Волинської торгово-промислових палат «Експертні консультації. Об’єднаний економічний фронт двох регіонів».

Грантові програми – це можливість для бізнесу безоплатно отримати додаткові ресурси для реалізації проєктів, або ідей, які не потрібно повертати, але треба звітувати про їх використання.

«Грант донор надає безкоштовно, на відміну, наприклад, від кредитів. Грантові кошти необхідно використати на ті заходи і потреби, які ви описуєте в проєкті», – зазначає експертка.

Інструмент дієвий і він працює. Грантових програм для українського бізнесу сьогодні чимала кількість і вони постійно оновлюються. Уся річ у тому, що Україна у стані війни і грантові організації реагують певним чином, аби допомогти бізнесу виходити з проблемних ситуацій максимально швидко й ефективно.

Грант може надати для бізнесу такі матеріальні ресурси: грошові кошти, обладнання, ПЗ, сировину та матеріали. Нематеріальні ресурси: навчання, індивідуальна мобільність, експертна та проєктно-технічна допомога, партнерство та вихід на зовнішні ринки.

Під час війни з’явилося багато грантових програм швидкого реагування – це можливість отримати додаткові ресурси від донора на безкоштовній та безповоротній основі, для швидкої відповіді на виклики, що постають у зв’язку зі складними обставинами в тій чи іншій сфері діяльності.

Особливості цих програм:

  • Пріоритетні напрямки пов'язані з відповідними викликами.
  • Спрощені вимоги до оформлення аплікаційної форми.
  • Скорочені терміни подачі заявок.
  • Скорочені терміни прийняття та оголошення рішень за прийнятими заявками.
  • Алгоритм ефективної роботи з грантами.

Алгоритм ефективної роботи з грантами передбачає виконання декількох етапів. Перший – підготовка до участі в грантових програмах. На цьому етапі необхідно трансформувати бізнес-ідею в бізнес-модель. Що та в який спосіб виробляємо, де беремо сировину, де зберігаємо продукцію, де знаходиться ринок з потенційними покупцями, хто та що допоможе продати продукт кінцевому споживачу.

Другий – розробка грантового бюджету. Рахуємо скільки коштів потрібно для впровадження бізнес-ідеї. Також потрібно описати які ресурси, обладнання, програмне забезпечення і в якій кількості. Також скільки це все коштує, на яку суму потрібно придбати.

Третій – пошук грантових програм та вибір програм для участі.

Четвертий – підготовка аплікаційного пакета документів на грантовий конкурс за обраною програмою.

Також потрібно розробити попередній  бюджет – розуміння скільки коштів потрібно для впровадження бізнес-ідеї. Додати, скільки потрібно ресурсів, обладнання, програмного забезпечення. 

Усі грантові програми пропонують різні суми, тому потрібно самому  вирішити підходить вона вам, чи ні. Є можливість також розділи кошти – частину залучити з однієї грантової програми, а іншу частину – з іншої.

«Після того, як ви оформите і подасте  грантову заявку, вас обов’язково будуть перевіряти. Напишіть назву свого підприємства у Google, подивіться яка там буде про вас  інформація. Ці моменти потрібно з’ясувати до подання заявки. Також грантодавці перевіряють інформацію про підприємство через YouControl, Open data», – наголошує експертка.

Хто може надавати гранти:

  • міжнародні фонди, фінансові інституції;
  • держава, державні фонди;
  • фонди ЄС, міжнародні організації;
  • різні країни;

Для того, аби ж дізнатися, де шукати грантові пропозиції можна звернутися до державних ресурсів, які містять актуальну інформацію. 

Міністерство аграрної політики та продовольства України – державна підтримка, державні гранти.

«Якщо говорити про агронапрямок, то не можна не згадати державний аграрний реєстр. На сьогодні Мінстерство намагається систематизувати усі можливості для аграріїв. Тут можна зареєструватися на різні грантові програми. Заходити потрібно потім за електронним ключем і в своєму кабінеті можна буде побачити усі можливості для вашого регіону», – каже Ірина Деркач.

Читайте також: На Волині закладуть 129 гектарів нових садів у різних районах

 

Державні гранти можна переглянути на сайті ЄРобота – гранти на власну справу, на сад, на теплицю, на переробне підприємство та інше.

Читайте також: На Рівненщині підприємиця відкрила власний б’юті-магазин

 

Український соціальний венчурний фонд – державний фонд, де можна побачити конкурси актуальних заявок на отримання грантової підтримки для соціальних підприємств і імпакт-бізнесів.

Український фонд стартапів – для інноваційних розробок, надає багато можливостей.

Український культурний фонд – приймає заявки як від  фізичних, так і від юридичних осіб підприємців на певні блоки, програми.

«Можливо, хтось помилково вважає, що цей фонд фінансує лише культурні активності, проте це не зовсім так», – наголошує експертка.

Також інформацію про залучення грантових коштів для розвитку бізнесу можна отримати переглядаючи сайти міжнародних фондів та організацій.

Читайте також: Дев’ять родин учасників бойових дій з Волині отримали гранти на власну справу

 

Visegrad Fund – можна подавати заявки на різні напрямки. Немає обмежень щодо суми гранту.

House of Europe для бізнесів які працюють в, наприклад, креативних індустріях, культурних.  Великий вибір можливостей. Тут завжди є рамки міжнародної мобільності, якщо кудись поїхати, то можна за рахунок цих грантових програм. Можна до чотирьох тижнів з переїздом, харчуванням.

Програма USAID з аграрного і сільського розвитку АГРО – усі можливості, відкриті проєкти,  які сьогодні існують для підтримки аграрного сектору.

Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» – окремий портал, на якому можна побачити усі відкриті гранти.

Funding, Tenders – це сторінка Європейської комісії, де ви можете продивитися усі відкриті грантові можливості на сьогодні у різних країнах.

Mercy corps – відкриті програми для бізнесу.  Буде цікаво не тільки аграрним підприємствам, але й домогосподарствам, які незареєстровані як підприємці. 

Для того, аби зібрати майже усі ці посилання в одному місці, створили спеціальні агрегатори, де можна знайти майже усі можливості та ознайомитися з більшістю грантових програм, які діють в Україні.

До них можна віднести: 

Читайте також: У 2024 році український бізнес зможе отримати 15 тисяч грантів



 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024