Уряд затвердив компенсацію громадам, які мали вагому частку військового ПДФО у структурі своїх податкових надходжень

20 Грудня 2023, 14:15
Уряд затвердив компенсацію громадам, які мали вагому частку військового ПДФО у структурі своїх податкових надходжень 880
Уряд затвердив компенсацію громадам, які мали вагому частку військового ПДФО у структурі своїх податкових надходжень

На засіданні уряду 19 грудня затвердили механізм розподілу додаткової дотації за жовтень-грудень 2023 року тим місцевим громадам, у яких військовий ПДФО становить значну частку у структурі надходжень від цього податку.

Про це інформує Міністерство фінансів України.

Водночас усі місцеві громади, які в жовтні-листопаді 2023 року зазнали зменшення доходів (не враховуючи військовий ПДФО), отримають також фінансову компенсацію. Розмір компенсації буде таким, що їх доходи стануть еквівалентними до тих, які вони мали за аналогічний період минулого року.

Нагадаємо, що, відповідно до законодавства України, доходи військовослужбовців підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб (ПДФО), і відповідні суми податку утримують з їхніх заробітних плат. Однак, сума утриманого ПДФО одразу компенсується військовослужбовцям назад за рахунок коштів з державного бюджету.

Це означає, що на практиці у військовослужбовців не зменшуються нарахування через сплату податку. Тобто вони отримують своє грошове забезпечення у повному обсязі.

Відповідно до ухваленого закону щодо перерозподілу військового ПДФО, отриманий додатковий ресурс у 2024 році у розмірі 96,3 мільярда гривень спрямують до спецфонду держбюджету на конкретні цілі:

  • 45% для виробництва та закупівлі спецтехніки й обладнання (безпілотники, морські дрони) – адміністрації Держспецзв'язку;
  • 45% Мінстратегпрому для виконання програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, впровадження нових технологій та для виготовлення продукції оборонного призначення.
  • 10% розпорядникам сектору безпеки й оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО. 

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт №10037, яким пропонують переспрямувати ПДФО з забезпечення військових з місцевих до державного бюджету.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024