єОселя: минулого тижня 24 жителі Львівської, Рівненської та Одеської областей взяли кредити на житло

06 Лютого 2024, 11:09
єОселя: минулого тижня 24 жителі Львівської, Рівненської та Одеської областей взяли кредити на житло 473
єОселя: минулого тижня 24 жителі Львівської, Рівненської та Одеської областей взяли кредити на житло

Понад сім тисяч українських родин взяли кредити на придбання житла за програмою «єОселя» на загальну суму 10,7 мільярда гривень від початку дії програми. 62% з них – військовослужбовці за контрактом та силовики.

Про це повідомила заступниця міністерки економіки України Надія Бігун.

Серед семи тисяч 11% – педагоги та науковці, 9% – медики. Нагадаю, що представники цих професій можуть взяти кредит під 3%. Водночас 18% позичальників – українці, які не мають власного житла, або хочуть покращити житлові умови – вони взяли кредит на умовах масової іпотеки – під 7%.

Найбільше кредитів взяли мешканці Київської області та міста Києва, а також Львівської, Вінницької, Волинської, Одеської, Рівненської областей. Користується «єОселя» попитом і в прифронтових регіонах – кредити на купівлю житла беруть також в Запорізькій та Миколаївській областях.

«Зазначу, що з минулого тижня за програмою можна взяти кредит на придбання не лише квартир, а й приватних будинків та таунхаусів», – зазначила Надія Бігун. 

Зокрема, минулого тижня українці отримали за програмою «єОселя» 144 кредити на 232 мільйони гривень, серед яких:

  • кредити під 3% отримали 80 військовослужбовців та силовиків, 11 педагогів, 10 медиків та 1 науковець;
  • кредити під 7% отримали 37 українців без власного житла та п’ять ВПО.

Найчастіше кредити брали для придбання житла на вторинному ринку (105 кредитів) та у забудовника (31). Також вісім українців взяли кредити на купівлю квартири, яка будується.

Найбільше іпотечних кредитів взяли мешканці:

  • Київської області – 40;
  • міста Києва – 29;
  • Львівської області – дев’ять;
  • Одеської області – вісім;
  • Рівненської та Хмельницької областей – по сім.

Нагадаємо, що скористатись програмою доступного кредитування сьогодні можуть як представники окремих професій, так і громадяни, які не мають у власності житла або хочуть покращити його умови. Для військовослужбовців ЗСУ за контрактом, вчителів, медиків та науковців пільгова ставка складає 3% річних. Для інших  категорій – учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян – ставка іпотеки становить 7%.

Програма «єОселя» почала свою роботу в жовтні 2022 року. Реалізовують програму Мінекономіки спільно з Мінцифрою та ПрАТ «Укрфінжитло». Банками-партнерами єОселі є Ощадбанк, ПриватБанк, Укргазбанк, Глобус банк, Sky Bank, Укрексімбанк та Sense Bank.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024