єОселя: сім’я з Ужгорода взяла перший кредит на купівлю приватного будинку

12 Лютого 2024, 16:12
єОселя: сім’я з Ужгорода взяла перший кредит на купівлю приватного будинку 475
єОселя: сім’я з Ужгорода взяла перший кредит на купівлю приватного будинку

За програмою «єОселя» видали перший кредит на купівлю приватного будинку. Кредит взяла родина з Ужгорода, яка переїхала на Закарпаття після початку війни. 

Про це повідомило Міністерство економіки України.

Першу кредитну угоду на приватний будинок в межах «єОселі» підписали у пʼятницю, 9 лютого, в Ужгородському відділенні Ощадбанку. Подружжя обрало будинок площею 82,8 квадратних метрів в Ужгороді.

Загалом вже 7 200 українських родин взяли кредити на придбання житла за програмою на 11 мільярдів гривень.

«Більшість кредитів взяли військовослужбовці за контрактом та силовики – 62%, 11% кредитів взяли педагоги й науковці, 9% – медики. Представники цих професій можуть взяти кредит під 3%. Водночас 18% позичальників – українці, які не мають власного житла, або хочуть покращити житлові умови – вони взяли кредит на умовах масової іпотеки – під 7%», – зазначила міністерка економіки Юлія Свириденко.

Нагадаємо, з 29 січня українці можуть обрати за «єОселею» приватні будинки площею 62,5 кв. метра на одного плюс 21 кв. метр на кожного наступного члена сім’ї під 7% річних. Вимоги по даті введення в експлуатацію будинків такі ж, як і для квартир:

представникам окремих професій (військовослужбовці ЗСУ за контрактом, вчителі, медики та науковці), які можуть взяти кредит під 3%, та ветеранам – під 7% – доступні приватні будинки до 10 років в Києві та обласних центрах, без обмежень в інших населених пунктах;

ВПО та іншим українцям, які можуть взяти кредит під 7%, – доступні приватні будинки до трьох років, незалежно від населеного пункту.

Крім цього, важливою умовою для приватних будинків є земля, на якій він розташований. Для купівлі по «єОселі» вона має належати виключно до земель житлової та громадської забудови. Дачні та садові будинки, розміщені на дачних і садових ділянках, а також будинки, розміщені на земельних ділянках с/г призначення, недоступні для оформлення іпотеки.

Скористатися програмою доступного кредитування сьогодні можуть як представники окремих професій, так і громадяни, які не мають у власності житла або хочуть покращити його умови. Для військовослужбовців ЗСУ за контрактом, вчителів, медиків та науковців пільгова ставка складає 3% річних.

Для інших  категорій – учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян – ставка іпотеки становить 7%. Щоб придбати житло в іпотеку за програмою «єОселя», заповніть заявку в мобільному застосунку «Дія». 

Програма «єОселя» почала свою роботу в жовтні 2022 року. Реалізовують програму Мінекономіки спільно з Мінцифрою та ПрАТ «Укрфінжитло». Банками-партнерами «єОселі» є Ощадбанк, ПриватБанк, Укргазбанк, Глобус банк, Sky Bank, Укрексімбанк та Sense Bank.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024