Сироварня, навчальний центр та виробництво обладнання: як працює сумський «O’bereg»

20 Грудня 2023, 16:38
Володимир Опришко та смачні сири від «O’bereg» 547
Володимир Опришко та смачні сири від «O’bereg»

Сумська сироварня «O’bereg» працює з 2017 року, але виготовляти  обладнання для переробки молока почали майже 10 років тому. Наразі на сироварні не лише варять за власною рецептурою тверді та м’які  сири англійської, нідерландської, швейцарської груп, а й вчать крафтярів, які  хочуть започаткувати власне виробництво.

Нещодавно сироварня стала фіналістом проєкту START SPAR для підприємців, які виробляють унікальний продукт та прагнуть вийти на новий рівень у бізнесі.

Про те, як виникла ідея створення сироварні, з якого молока краще варити сири, які нагороди «O’bereg» привіз з Великобританії, які сири найсмачніші та з якими проблемами стикаються крафтярі, виданню Бізнес.Район розповів підприємець Володимир Опришко.

Починали з продажу обладнання для переробки молока

З 2004 року підприємець закуповував у Нідерландах, Ірландії, Франції первинні охолоджувачі молока для українських ферм, які займаються переробкою. Володимиру кожні три місяці доводилося їздити у відрядження до Європи, аби забрати охолоджувачі. Саме під час поїздок він вчився виготовляти сири.

«Доводилося кілька днів жити у гостьових будиночках на фермах, а за це трохи допомагати фермерам по господарству та вчитися сироварінню. Та й гроші на відкриття сироварні ми заробили на продажу охолоджувачів для переробки молока», — розповів Володимир.  

Читайте також: Лише м’ясо та спеції: в Ужгороді виготовляють поживні снеки

Ще однією причиною захопитися сироварінням та замислитися над створенням власного підприємства став син Денис, який до 10 років хворів. Вилікуватися йому допомогли не лише правильне харчування та подорожі, а й спостереження за переробкою молока та сироварінням.

«Він не тільки із захопленням дивився, як варять сир, а й хотів брати участь. Для людей такого складу мислення спостереження за рутинними процесами, які повторюються кожного дня, допомагає адаптуватися та заспокоїтися», — розповів підприємець.

Читайте такожБез жирів та шкідливих добавок: підприємець з Луцька виготовляє античипси з лаваша

Сироварня для сина

У 2017 році, коли Денису  виповнилося 16 років, батьки відкрили у Сумах для нього сироварню і він став підприємцем. Наразі на сироварні, де працює вісім людей, переробляють до 60 тисяч літрів молока на місяць. Сири виготовляють лише з коров’ячого молока, яке закуповують у місцевої ферми.

Продукція сумської сироварні
Продукція сумської сироварні

«Ми готуємо сири з молока корів місцевої бурої Лебединської породи, виведеної  на основі швейцарської. Молоко цих корів найбільше підходить для сирів»,  — додав підприємець.

Минулого року  сироварня «O’bereg» взяла участь у World Cheese Awards  —  масштабному конкурсі Європи, який проходив  у Великобританії. За першість у виробництві сиру змагалися 42 країни, які представили понад 4 тисячі сирів.

 «Ми виставили два види сири – «Чорний чеддер» та «Ланкашир Аль Пачіно», до речі, Англія – батьківщина чедеру, тож до нього були завищені вимоги. Але наші сири відзначили бронзовою нагородою», — додав Володимир.

Читайте також:  Без шкоди для людей, природи та тварин: на Дніпропетровщині вирощують органічний амарант

 

Сири від «O’bereg»
Сири від «O’bereg»

За його словами, всі сири різні,  все залежить від історичних, кулінарних, кліматичних особливостей регіону, де їх виготовляють. Методи переробки та технології дуже різноманітні. Тому сироварні  цікаво вивчати досвід інших країн і адаптувати його  в Україні. 

Нещодавно працівники сироварні їздили до Франції вчитися варити м’які сири, хоча сир брі з білою пліснявою вони почали виготовляти раніше. Наразі на сироварні планують відкрити французьку лінію сирів.

«М’які сири люблять покупці, вони рентабельні та їх ринок дуже динамічний. Тому нам цікаво, аби вони були в асортименті», — додав Володимир.

До освоєння нових видів сирів, спонукає і те, що на підприємстві виготовляють обладнання для переробки молока і там працює навчальний центр для фермерів.

Читайте також«Kotevych» для котів: підприємець з Одеси виготовляє екологічні гранули з пресованої тирси

У сироварні працює навчальний центр для крафтярів

Виготовляти власне обладнання Володимир Опришко почав у 2014 році, коли українські фермери припинили продавати молоко Російській Федерації. Молоко, яке залишалося на фермах, треба було терміново переробляти.

«Фермери потребували обладнання для переробки до 5 тисяч літрів молока за зміну і ми почали виготовляти таке обладнання у Сумах. Згодом ми стали центром, де фермери могли навчатися виготовляти сир на нашому обладнанні. Перед запуском власного виробництва вони можуть вчитися у нас скільки завгодно часу, переймати наш досвід сироваріння», — розповів Володимир Опришко. 

Продукція сумської сироварні
Продукція сумської сироварні

Майже у кожній області, від Чернівців до Полтави, працюють сироварні, які використовують обладнання виготовлене підприємцем.

Під обстрілами готували сири та роздавали молоко людям

Сироварня «O’bereg» продовжувала працювати після початку повномасштабного вторгнення та оточення росіянами Сум у лютому — березні минулого року. У цей час обсяги переробки суттєво зросли. 

Майже у перший день закрилися великі супермаркети, а полиці невеликих магазинів були пусті через те, що постачальники вже не могли доставити товар у місто. Залишити людей без молокопродуктів підприємець не міг. Сироварня почала працювати  3 березня, молока було багато, доводилося його переробляти у дві  зміни. 

«Крім того, місцева ферма «Молоко Вітчизни» віддавала кожного дня півтори тисячі літрів молока. Ми відкрили центр видачі, де безкоштовно роздавали це молоко містянам.  З ферми його вивозили за власні кошти», — розповів підприємець.

Придбати сири від «O’bereg» можна у магазинах сироварні, які працюють у Сумах, в інтернет-магазині. Крім того, у грудні продукцію сироварні продають у мережі супермаркетів SPAR.

За словами Володимира Опришка, співпраця зі SPAR цікава крафтярам для  розуміння  потреб торгових мереж. Кілька років тому сировар намагався співпрацювати з однією із великих мереж супермаркетів, але згодом припинив. Невеликим сироварням складно співпрацювати з великими мережами.

«Дякуємо SPAR за те, що допомагає крафтовим виробникам, навчає, організовує тренінги», — додав підприємець.  

За його словами, торгові мережі можуть стати  зв’язковою ланкою між виробниками обладнання та фермерам, які виготовляють молокопродукти, бо наразі така кооперація не розвинена.

Придбати сири  від сироварні «O’bereg» протягом грудня можна у супермаркетах SPAR за адресами:

  • Волинська область, місто Володимир, вулиця Ковельська, 132;
  • Волинська область, місто Луцьк, вулиця Конякіна, 7а;
  • Житомирська область, місто Бердичів, вулиця Житомирська, 113;
  • Івано-Франківська область, місто Івано-Франківськ, вулиця Січових Стрільців, 78;
  • Київська область, селище Ставище, вулиця Цимбала Сергія, 13/1;
  • Львівська область, місто Львів, вулиця Кульпарківська, 64а;
  • Полтавська область, місто Полтава, вулиця Головка, 15;
  • Рівненська область, місто Вараш, вулиця Енергетиків, 19;
  • Харківська область, місто Харків, вулиця Кооперативна, 1а;
  • Львівська область, місто Борислав, вулиця Трускавецька, 125.

Читайте такожПропонують те, що дають власним дітям: родина Коваленків з Київщини веде екологічний та солодкий бізнес

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024