На кордоні з Польщею можуть заблокувати ще два пункти пропуску

27 Листопада 2023, 12:08
На кордоні з Польщею можуть заблокувати ще два пункти пропуску 572
На кордоні з Польщею можуть заблокувати ще два пункти пропуску

Польські страйкарі можуть заблокувати ще два пункти пропуску на кордоні. Станом на ранок 27 листопада протести відбуваються на чотирьох пунктах пропуску: «Шегині-Медика», «Краківець-Корчова», «Рава-Руська-Хребене» та «Ягодин-Дорохуськ».

Про це в етері «Суспільне. Спротив» заявив віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників Володимир Балін.

«Ми отримали, поки неофіційну інформацію, що страйкувальники хочуть розповсюдити свій страйк і блокування вантажівок на ПП «Устилуг-Зосин» та «Нижанковичі-Мальховіце». Це трохи дивна для нас інформація, бо там рухається тільки порожній транспорт. Про тому в «Устилуг-Зосін» – тільки в напрямку з України в Польщу. Навіщо це робити не зовсім зрозуміло. Можливо, щоб посилити тиск на польську владу», – повідомив Володимир Балін.

Також, за словами Баліна, від сьогодні, 27 листопада, на пункті пропуску «Шегині-Медика» будуть цілодобові блокування, хоча раніше страйкарі обмежували рух до пункту пропуски лише вдень. Цілодобовий страйк на цьому напрямку також підтвердив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

Нагадаємо, 6 листопада польські перевізники розпочали фізичне блокування трьох з чотирьох найбільших прикордонних переходів на польсько-українському кордоні. Як українські, так і польські експортери, імпортери та перевізники вже зазнають збитків, так само страждають і взаємини між двома країнами, які ще не встигли відновитися після зернового конфлікту.

16 листопада з'явилась інформація, що Європейська комісія може розпочати карну процедуру проти Польщі, якщо влада не вирішить питання блокування перевізниками пунктів пропуску на кордоні з Україною.

Страйкарі обіцяли пропускати певні види товарів на кордоні. Йдеться про гуманітарку й інші небезпечні вантажі, наприклад, паливо. Втім, відповідні особи фіксують порушення обіцянки, оскільки вищезгадані машини й надалі стоять в загальній черзі. 

Асоціація «Укравтопром» із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків – надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

До слова, минулого тижня Мінінфраструктури спільно з профільними асоціаціями та перевізниками створило штаб допомоги українським водіям. Його ключова задача – забезпечити українських перевізників їжею, питною водою, медикаментами допоки не буде відновлена стабільна робота пунктів пропуску. 

Команда Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з Асоціацією міжнародних автомобільних перевізників 25 листопада роздали 2500 тисячі літрів води, 1200 обідів та необхідні медикаменти водіям, що заблоковані перед пунктом пропуску «Дорогуськ – Ягодин».

Також вже 10 днів активно допомагає команда World Central Kitchen. За цей час команда роздала майже 14 тисяч гарячих обідів. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024