Як медіа у світі заробляють на аудиторії

07 Березня 2020, 12:15
2921

Починаючи з 2000-х від Каліфорнії до Тайбею у медіа точилися дискусії як  вижити в епоху діджиталізації. 

Про те, який вихід знайшли світові мас-медіа, розповідав співзасновник консалтингової компанії Jnomics Gaygysyz Geldiyev (Гайгісиз Гелдієв) під час West Media Forum у Луцьку.

Захід організувала команда ділового інтернет-видання «Бізнес.Район». У форумі взяли участь місцеві підприємці, маркетологи, піарники і журналісти.

Читайте також: Як у Луцьку відбувався WEST MEDIA FORUM 2019: брендам потрібні медіа

Гай Гелдієв розповів про альтернативні моделі монетизації, які виникли, коли медіа постали перед великою загрозою існування. 

«У ХХ столітті, якщо подивитися на список американського ділового журналу «Форбс», перша двадцятка – 40-60 відсотків – це медіамагнати, які заробляли в медіа за моделями бізнес для бізнесу («B2B») та бізнес для споживача («В2С»). Вони продавали людям інформацію або доступ до неї. Неважливо, яка це платформа: газета, телебачення чи радіо. Це все фінансувалося за рахунок споживачів, доступ до яких вони продавали рекламодавцям. Коли вже представники бізнесів мали доступ до медіа з великою аудиторією, вони заробляли і там, і там», – пояснює Гайгісиз Гелдієв. 

Читайте також: На чому заробляє типовий сайт та що вбиває медіа-експертів: цікаве з четвертого West Media Forum

Так тривало до того часу, поки не настала епоха діджитал, тобто цифрових ЗМІ. Після цього бізнес сам почав створювати власні платформи, медіа майданчики, комунікувати з аудиторією напряму. Їм на допомогу прийшли діджиталгіганти Google і Facebook та інші соцмережі.

Серед багатьох вдалих моментів із тих часів Гай Гелдієв обрав для себе три:

1. «Вашингтон пост» заробляє у діджиталі, в який вклали багато грошей, вбачаючи для себе перспективи в майбутньому – реклама, технології та підписки.

2. У «Guardian Media Group» – найкраща модель про членство, внески і теж підписки. Команда розповідає історії, які знаходять відгуки серед людей і знаходять способи їх монетизації.

3. Естонський медіахолдинг «Експрес Груп» розпочався з регіонального рівня і зараз став одним із найбільших у Прибалтиці. У них дуже смішна модель монетизації, яка існує на західному ринку, – внески, підписки, членство і державне фінансування.

«У 2014  році «Експрес Груп» купили новинний портал у Латвії «Делфі» і взялися за монетизацію аудиторії. У 2018-му це медіа почало продавати одноразовий доступ на статті. А ще вони зробили максимально простою версію сайту і попрацювали над збільшенням конверсій», – розповів спікер.

Гай Гелдієв
Гай Гелдієв

Читайте також: За що живе видання «Українська правда»

За словами Гая, в Україні медіа віддають свій контент безкоштовно і не співпрацюють ґрунтовно з бізнесом. Хоча у Прибалтиці ще у 2010 році почали закривати свою продукцію, наперекір тому, скаже аудиторія чи піде на інші безкоштовні ресурси.

Читайте також: На чому заробляє типовий сайт та що вбиває медіа-експертів: цікаве з четвертого West Media Forum

«В Україні досі точаться дискусії, чи доцільно вдаватися до такої моделі. Треба почати діалог зі своєю аудиторією, поцікавитися, що їм треба і чи готові вони платити за контент, яку суму та як часто. Мене часто запитують, яка модель можу бути ефективною для Молдови, Гагаузії чи України. Не існує ні для кого єдиної стратегії розвитку, яка на сто відсотків дасть змогу заробляти великі гроші. У кожного вона своя. Найкраще –  мати їх кілька, щоб не забувати, що джерелами доходу можуть бути різні напрями. Бізнес – основні стейкхолдери. Пам’ятайте про це», – наголосив спікер.

Читайте також: «Нативна реклама працює на репутацію», – PR-менеджерка компанії «Дмитрук»

На питання, навіщо медіа бізнесу, якщо є соцмережі, Гай Гелдієв відповів, що дані, які отримуєте із соцмереж, надаються соцмережами, їх складно перевірити. А для бізнесу дані – це основа основ.

«Люди у соцмережах шукають знайомства, розваги, а рішення – у медіа, якому довіряють. Завдяки ньому вони мають зробити обдумане рішення, вкласти гроші у ваш бренд й споживати ваш контент. Медіа – найкращих союзник бізнесу, який інвестує у свою репутацію. Facebook і Google хочуть подружитися з медіа. Адже імідж – це перше, що продає бренд, тобто відносини між бізнесом і споживачем», – наголосив спікер. 

Читайте також: Як і коли бізнесу треба співпрацювати з медіа 


Зараз Гайгисиз Гелдієв з командою займається консультуванням медіа щодо моделей монетизації. 

«Після п’ятирічної роботи і великої поразки, коли всі телеканали, які я вивів на достойний рівень поскуповували олігархи, вирішив, більше не працювати в медіа на інших людей. З партнером створили компанію, яка допомагає незалежним медіа будувати і розвивати конкурентоспроможну модель. З часом вона має витіснити олігархів з їхніми політичними ЗМІ, що, на жаль, існують на українському ринку», – розповів свій виступ Гелдієв.

Читайте також: «Нативна реклама треба, бо все інше припиняє працювати», – керівниця спецпроєктів видання «Liga.net»

Зараз комgанія Jnomics працює за п’ятьма напрямками:

1. Консалтинг – допомагають брендам знаходити нові інвестиційні моделі. Найчастіше співпрацюють із західними, східними і частково українськими медіа, серед яких дуже багато донорських та незалежних ЗМІ.

2. Медіа Девелопмент – це їхня соціальна частина бізнесу, що полягає в допомозі донору знаходити якісне незалежне регіональне медіа, а ЗМІ – співпрацювати з грантодавцем.

3. Інвестування у медіастартапи. Вже є кілька невеликих навколомедійних та мультимедійних стартапів, які Jnomics підтримує матеріально і консультативно.

4. Аналітика.

5. Тренінги, навчальні курси.

Читайте також: Як зробити медіа амбасадором свого бренду. ТОП-порад із West Media Forum

Анна КАРАСЬ

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024