Експедиція, новий сайт і спільнокошт: як «​​​​​​​Друзі Району» допомагають редакції

16 Грудня 2020, 13:23
Наталка Пахайчук 1757
Наталка Пахайчук

Редакція мережі Район.in.ua чітко розуміє важливість спілкування з аудиторією. Читачам залюбки розповідають про закулісся роботи редакції, обговорюють з ними нові теми та навіть продумують нові медіапроєкти. Хоча читацьку спільноту почали розбудовувати не заради фінансового інтересу, найвідданіші шанувальники вже змогли допомогти й у цьому напрямку.

Про спільноту Друзі Району на п'ятому міжнародному West Media Forum розповіла організаторка заходу, керівниця інноваційних проєктів CID Media Group Наталія Пахайчук.

Медійниця зазначила, що тема читацької підтримки на форумі має допомогти багатьом редакціями знайти правильний шлях для залучення коштів від читачів. Роботу в цьому напрямку вже розпочали й «райони» (сайти мережі Район.in.ua). 

Читайте також: Читачі видання Liga.net оплачують чверть зарплат редакції

Поки що прототипом медіаклубу редакції є група на фейсбуці – Друзі Району, яка нині має понад півтисячі учасників. Майже всі вони дуже активні, тож редакція регулярно отримує фідбек.

«Це починалося не заради заробітку. За весь час існування «Району» – 5 років – ми проводили чимало заходів. Це і літні школи журналістика, і форуми. Нам завжди потрібно було зібрати чимало партнерів: бізнес, редакції з інших регіонів, журналістів, меценатів. З усіма, з ким ми співпрацювали, у нас залишилися теплі взаємини. 

Наталка Пахайчук з модераторами першого дня форуму Гайгисизом Гелдієвим та Андрієм Яніцьким
Наталка Пахайчук з модераторами першого дня форуму Гайгисизом Гелдієвим та Андрієм Яніцьким

Читайте також: Відтік підписників у медіа: причини та шляхи порятунку

Ще одна частина аудиторії – це своєрідні амбасадори бренду – ті, хто нас люблять. Для них ми писали про нашу роботу на особистих сторінках. Потім зрозуміли, що на особистих сторінках інформації про нашу роботу забагато. У січні ми вирішили зібрати друзів в одному місці й створили таку групу – Друзі Району», – розповіла Наталія Пахайчук.

До спільноти поступово почали долучатися прихильники. Працівники редакції регулярно розповідають про себе та свої успіхи, запитують порад, як їм вчинити в тій чи іншій ситуації.

«Насправді ця допомога друзів – потужна, часто фахова та дорадча. Деякі з ідей ми реалізуємо. Так, один читач запропонував запустити Район.Культура і тепер ми над цим працюємо. Аби наступного року запрацювало таке нішеве видання. Тепер нішевих є чотири – Бізнес.Район, Спорт на Районі, Район.Медицина та Район.Історія. Вони допомагають не лише генерувати спеціальний контент, заробляти кошти, а і гуртувати людей і спільноту навколо тієї теми», – ділиться Наталка Пахайчук.

Читайте також: Читачі Української правди забезпечують 10% бюджету видання

Найбільш емоційно-привабливим проєктом, який формує навколо себе спільноту, став Район.Історія.

«Це така тема – сентиментальна – не дозволяє пройти повз і не залишає нікого байдужим. Цей сайт ми запустили у квітні. Тоді був розпал карантину і тема медицини дещо втомила, а сидіти вдома треба було далі. Таким чином ми залучили нову аудиторію, стали спілкуватися, дещо відволікли від тривожності. Аудиторія Район.Історія була й у групі Друзів. Виникла ідея при першій можливості зібрати читачів. Згодом ідея виросла в нову спільноту і групу, яку ми назвали Волинська експедиція», – розповіла медійниця.

Проєкт експедиції має кілька цілей. Редакція вирішила, що час їхати в віддалені куточки й створювати цікавий контент. На жаль, якраз тоді через коронавірус деякі рекламодавці відмовлялися від послуг і ресурсів на це не було. Однак було бажання. Тож запропонували вихід – створити туристичну програму, де люди платять за поїздку-подорож, а редакція пише матеріали.

Читайте також: «Культури підтримки медіа в Україні немає», – керівниця Громадського Юлія Банкова

«Так ми разом творимо велику промо-кампанію для Волині. Це спрацювало. На Волині загострене почуття регіонального патріотизму. Наші прихильники поїхали з нами. Ми зробили чимало контенту і редакція не витратила ні копійки», – поділилася Наталка Пахайчук. 

Волинська експедиція
Волинська експедиція

Успіх Волинської експедиції змотивував редакцію піти далі й спробувати інструмент, з яким не працювали раніше. Це – спільнокошт. Цікаво, що саме учасники спільнот Друзі Району та Волинська експедиція стали найпершими фундаторами Район.Історія.

На форумі команда презентувала відеоролик, який підготували для спільнокошту. Сайт Район.Історія стартував на волонтерських засадах і зараз редакція потребує грошей для продовження роботи у 2021 році.

Стати фундатором видання може кожен, переказавши будь-яку суму за посиланням. За внески від 50 гривень передбачені й подарунки.

***

West Media Forum 2020 підготовлений за підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю організаторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Олена ШВИДНЮК,
Ірина ВОРОТНА

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024